30th iunie 2022
Home » Conferința „Radu Gyr – Poetul din temniță”, la Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”

Conferința „Radu Gyr – Poetul din temniță”, la Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”

de reporterpenet
Conferința "Radu Gyr - Poetul din temniță", la Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”

Conferința „Radu Gyr – Poetul din temniță”, la Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”

Asociaţia Literata, în colaborare cu Asociaţia pentru Cultură „Alfa” şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” organizează în data de joi, 8 iunie 2017, începând cu ora 17.00, la sediul bibliotecii judeţene din Târgovişte (Str. Stelea, Nr. 2), conferinţa cu titlul „Radu Gyr – poetul din temniţă”.

În cadrul conferinţei se va rememora personalitatea lui Radu Gyr, cel ce a fost întemniţat timp de 20 de ani pentru “vina” de a-şi fi iubit credinţa ortodoxă şi neamul românesc, chiar cu riscul pierderii propriei vieţi.

Prima perioadă de detenţie a fost în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea. Atunci a fost închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu şi alţi intelectuali care împărtăşeau ideile naţionaliste şi creştine în cadrul organizaţiilor legionare. După eliberarea din detenţie, a fost trimis, pentru „reabilitare”, în batalioanele de la Sărata. S-a întors din război rănit, dar cu o raniţă plină de poeme pe care le-a publicat în 1942, în volumul ”Poeme de războiu”. Cartea a fost cenzurată de regim.

În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor creştini”, alături de Nichifor Crainic şi Pamfil Şeicaru. Justiţia l-a condamnat la încă 12 ani de detenţie politică. A revenit acasă din închisoare în anul 1956. Comuniştii l-au arestat din nou şi l-au condamnat la moarte pentru poezia-manifest ”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Poezia a fost scrisă în închisoare, memorată şi aşternută pe hârtie, după eliberare. Comuniştii au considerat-o un act de instigare şi l-au condamnat pe poet la moarte.

“Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

Evenimentul beneficiază de prezenţa doamnei Simona Popa-Gyr, fiica poetului, dar şi a domnului Radu Popa (nepotul lui Radu Gyr), persoane care vor depăna amintiri legate de personalitatea poetului.

În cadrul conferinţei vor avea loc mai multe momente cultural-artistice, pe versurile lui Radu Gyr:

– Formaţia instrumental-vocală „Basarabii”, coord. dl. Alexandru Udrea;
– Corul de copii “Anastasis” de la Catedrala Eroilor, coord. Pr. Lucian Mileşan;
– Actriţa Camelia Varga de la teatrul Tony Bulandra;
– Grup coral, coord. prof. Sorina Gavrilă.

Cele de mai sus sunt doar reperele principale ale conferinţei, în cadrul acesteia urmând a se desfăşura şi alte momente.

Intrarea la eveniment este liberă. Având în vedere locurile limitate, rugăm pe cei interesaţi să vină la conferinţă începând cu ora 16.30. Conferinţa va începe joi, 8 iunie 2017, la ora 17.00 şi se va termina în jurul orei 19.00.

Cătălin-Constantin DUMITRU
Asociaţia LITERATA

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult