13th mai 2021
Home » 158 DE ANI DE STATISTICĂ OFICIALĂ ÎN ROMÂNIA

158 DE ANI DE STATISTICĂ OFICIALĂ ÎN ROMÂNIA

de reporterpenet
158 DE ANI DE STATISTICĂ OFICIALĂ ÎN ROMÂNIA

158 DE ANI DE STATISTICĂ OFICIALĂ ÎN ROMÂNIA

În urmă cu 158 de ani, la 12 iulie 1859 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a statuat, prin Ordonanţă Domnească, înfiinţarea statisticii oficiale în România.

În acest fel pe eşicherul celor mai importante instituţii publice ale statului român apărea “statistica” cea care a devenit principalul furnizor de informaţii privind starea economică şi socială a ţării, pe baza cărora s-au edificat toate proiectele de dezvoltare care au condus România la condiţia de stat modern, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Colectivul de statisticieni din Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa a contribuit la toate transformările care s-au produs în statistica românească de-a lungul timpului asigurând interfaţa dintre furnizorii de date statistice şi Institutul Naţional de Statistică.

Astăzi, cei 28 de statisticieni din Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa, suntem mândri că reuşim să culegem, să prelucrăm, să analizăm şi să diseminăm datele necesare caracterizării vieţii economice, sociale şi culturale ale judeţului Dâmboviţa şi o facem într-un mod prin care reuşim să cinstim cei 158 de ani de statistică oficială.

Producţia şi diseminarea de date statistice relevante, corecte, credibile şi furnizate la timp necesare pentru fundamentarea deciziilor de dezvoltare economică şi socială a judeţului sunt rezultatul parteneriatului dintre Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa şi furnizorii de date primare, reprezentând pe toţi actorii economici şi sociali din judeţ în dubla lor ipostază, pe de o parte, de furnizori de date statistice primare, pe de altă parte de utilizatori şi beneficiari ai datelor statistice finale, din judeţul Dâmbovita.

Anual culegem date de la aproximativ 1500 instituţii, agenţi economici şi sociali, iar prin intermediul celor peste 100 de operatori de teren de la gospodării ale populaţiei, incluse în eşantioane aferente judeţului Dâmboviţa. Este necesar ca informaţia statistică să se întoarcă în societate, în economia reală ca vector al cunoaşterii şi premisa a unor proiecte de dezvoltare viitoare.

Aceasta se realizează prin multitudinea de posibilităţi de diseminare a informaţiilor statistice, disponibile în mod gratuit atât pe site-ul instituţiei cât şi ca răspuns, la cererile punctuale.

Având în vedere interesul tot mai mare către informaţia statistică în ultimii ani eforturile noastre s-au îndreptat pentru facilitarea accesului gratuit la informaţiile statistice prin disponibilizarea totală a acestora. Bazele noastre de date inclusiv cea mai cuprinzatoare dintre ele Tempo -on line, precum şi toate publicaţiile instituţiei au acces liber şi gratuit pe siturile noastre.

A intrat deja în tradiţia noastră ca la începutul lunii iulie a fiecărui an să sărbătorim ”Ziua Statisticianului”.
Recunoaşterea oficială a meritelor câştigate prin vreme de statisticieni prin profesionalism şi dăruire exemplară s-a concretizat, în anul 2002, prin instituirea, prin HG nr.592 a “Zilei Statisticianului” sărbătorită anual, în a doua duminică a lunii iulie.

Aniversarea a 158 de ani de statistică oficială în România este marcată ca de fiecare data de Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmbovita prin organizarea unor manifestări şi evenimente specifice: editarea publicaţiei “Dâmboviţa în cifre“ şi a unor pliante care cuprind date statistice privind indicatorii cheie ai judeţului Dâmboviţa, participarea la dezbaterea “Cultura statistică parte a culturii naţionale”, eveniment organizat la Institutul Naţional de Statistică.

La acest moment aniversar transmitem felicitările şi mulţumirile noastre tuturor celor care, în calitate de furnizori sau utilizatori de date statistice dau sens activităţii de statistică oficială precum şi mass-mediei locale pentru modul obiectiv de reflectare şi transmitere către opinia publică a datelor şi informaţiilor statistice ce caracterizează situaţia economică şi socială a judeţului Dâmboviţa.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult