21st mai 2024
Home » Agricultorii din Dâmbovița cer sisteme antigrindină în urma prăpădului din ziua de Paște

Agricultorii din Dâmbovița cer sisteme antigrindină în urma prăpădului din ziua de Paște

de reporterpenet

O ploaie însoțită de grindină, care a durat câteva zeci de minute, a provocat, în ziua de Paște, dezastru în mai multe localități de pe Valea Dâmboviței, dar și în Prahova.

Gheața căzută a distrus grădinile și numeroase culturi agricole, precum cele de căpșuni sau pomi fructiferi, iar agricultorii cer autorităților sisteme de protecție antigrindină.

Alături de aceștia este și directorul Direcției Agricole Dâmbovița, Vlad Pătrașcu, care sugerează că este nevoie urgentă în Dâmbovița pentru o astfel de tehnologie. Cea mai gravă situație a fost înregistrată în comunele Voinești, Bărbulețu și Pietrari.

,,Zona Bărbulețu- Gura Bărbulețului- Pietrari – Voinești,din județul Dâmbovița, a fost lovită de grindină puternică! Este clar că avem nevoie urgentă de măsuri de protecție antigrindină pentru a proteja culturile și proprietățile noastre! Haideți să ne unim eforturile și să cerem sprijin pentru a ne proteja comunitatea!”,, a transmis directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

lansator rachete antigrindina

Unde este funcțional sistemul antigrindină

Fondurile necesare pentru realizarea unităților trebuie aprobate de Guvernul României și asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. O astfel de unitate de lansare costă între 1 și 2,4 milioane lei și se face doar în urma unor studii de mediu.

Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a devenit funcțional începând cu anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp.

Reglementarea activității de intervenții active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervențiile active în atmosferă și prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii și a Programului de dezvoltare a SNACP 2010-2024. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autorității pentru Administrarea SNACP structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Acestea au fost aprobate în Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 şi a obiectivelor etapei a XI-a 2010 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Unitățile funcționale aflate în exploatare operațională:

-Unitatea pilot de combatere a căderilor (UPCCG) Prahova este situată în municipiul Ploiești
-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 1 Iași, cu sediul în municipiul Iași
-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova2 Vrancea, cu sediul în municipiul Focșani
-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG)Oltenia cu sediul în municipiul Drăgășani
-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Timiș, cu sediul în municipiul Timișoara
-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Mureș, cu sediul în municipiul Tg.Mureș.

Ce suprafață este protejată la nivelul țării

În sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie-15 octombrie, Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) au protejat, cel puțin pe hârtie, o suprafață de cca. 2,3 mil. ha

Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNACP) nu are în acest moment capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale.

Serviciile de protecție antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor, prin diferite tehnologii de intervenții active în atmosferă, sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult