13th mai 2021
Home » Anpc a aplicat sancţiuni în valoare de 527.000 de lei, după ce un copil de 10 ani a orbit de la o jucărie cu laser

Anpc a aplicat sancţiuni în valoare de 527.000 de lei, după ce un copil de 10 ani a orbit de la o jucărie cu laser

de reporterpenet

Imagini pentru jucarie laser
În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la accidentul suferit de un copil de 10 ani care a orbit după ce s-a jucat cu o jucărie cu laser, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat cu privire la potenţialul pericol al acestor dispozitive existente pe piaţa din România, demarând controale la nivelul întregii ţări, transmite un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.

Acţiunea de control a fost coordonată de către Direcţia Generală Control, Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, prin directorul general Paul Anghel, împreună cu profesioniştii de la Institutul de Fizică Atomică de la Magurele – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), care au verificat existenţa potenţialului periculos al indicatoarelor cu laser.

Controlul, desfăşurat în perioada 2 – 9 august 2019, a avut în vedere existenţa, în reţelele de comercializare, în depozite şi magazine, de indicatoare laser notificate prin Sistemul RAPEX ca produse periculoase, produse care utilizate în condiţii normale pot pune în pericol viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor contrar prevederilor OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor (r2).

În urma acţiunii au fost controlaţi 305 operatori economici, 108 dintre aceştia săvârşind diverse abateri, au fost aplicate 115 sancţiuni, amenzile contravenţionale fiind în sumă de 527 000 lei, iar produsele neconforme au fost confiscate, transmite acelaşi comunicat.

Indicatoare laser au fost găsite în 24 de judete şi municipiul Bucureşti (57% din totalul de judeţe controlat): Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui, Suceava, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Braşov, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, municipiul Bucureşti şi Ilfov.

Horia-Miron Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat: „Trebuie subliniat pericolul potenţial al acestor indicatoare cu laser dat de neconcordanţa între puterea laserului precizată pe ambalaj, conform etichetării corecte şi valoarea reală care rezultă din verificările efectuate de specialişti, care poate induce în eroare atât comisarii ANPC cât şi consumatorii.

Totodată, reamintesc consumatorilor ca indicatoarele cu laser nu sunt jucării. Părinţii trebuie să fie cu atât mai atenţi la aceste obiecte având în vedere că pe ambalajul produselor se regăseşte atenţionarea că acestea sunt interzise copiilor. Iar pentru adulţi, ambalajul conţine avertizări în legatură cu utilizarea indicatoarelor laser care poate fi periculoasă in general, indiferent de vârsta celui care le foloseşte”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult