16th aprilie 2021
Home » Apa din Pucioasa, o problemă greu de „ucis”

Apa din Pucioasa, o problemă greu de „ucis”

de reporterpenet

Apa Pucioasa

Primăria Pucioasa așteaptă degeaba finalizarea lucrărilor Companiei Naționale de Investiții, pe proiectul UAT Fieni care prevede captarea unei surse de apă din Munții Bucegi de cea mai bună calitate. După o vizită amănunțită în teren, edilul Constantin Ana și-a dat seama că o conductă care să aducă apă direct din munte și care să alimenteze Pucioasa și localitățile limitrofe ar fi imposibil de realizat.

Barajul Pucioasa, din care este alimentat orașul în acest moment, a fost plin de bacterii, iar problema apare periodic, mai ales când o să dea înghețul. Timp de doi ani autoritățile locale au căutat soluții împreună cu toate părțile implicate: Compania de apă, Apele Române, Consiliul Județean Dâmbovița.

Apa Pucioasa

„Vineri, alături de colegii mei și cu un reprezentant al Companiei de Apă am făcut un pas simplu, dar foarte important. Am mers în toată zona montană și am identificat la față locului toate sursele de apă ce au fost prezentate că și soluție pentru alimentarea orașului nostru!
Deși informațiile sunt în mare dezamăgitoare, astăzi avem în sfârșit o radiografie clară a situației! Astfel, izvoarele din zona Rateiu – Gâlma, împreună cu cele 4 foraje din zonă asigură un debit maxim de 155 litri/secundă, iar în medie debitul este între 80-100 l/s.Ce ne spune acest lucru? Ne confirmă faptul că, la finalizarea (foarte greoaie) a conductei realizate pe CNI (unde contractul de lucrări a fost reziliat!) și în condițiile aproape imposibile de refacere a conductei de 3,8 km din amonte, realizată de CJD, tot nu vom avea apă din munte!”, a scris edilul Constantin Ana pe pagina sa de Facebook.

Practic, toată apă din zona Gâlma – Rateiu, abia acoperă necesarul localităților din zona de nord a județului.

„Am urcat la 7 Izvoare. Zonă superbă, unde doar unul dintre aceste izvoare mai furnizează apă în cantități impresionante (o medie de 400 litri/secundă). Numai că, locația acestor izvoare este foarte greu accesibilă, în amonte de lacul de acumulare de la Scropoasa, lac ce captează în final toate aceste izvoare, râul Ialomița și apa ce vine din Bolboci printr-un canal de fugă. Reliefeul zonei, diferența de nivel, lungimea, diametrul conductei ce urmează a fi proiectate, m-au făcut să trag o concluzie: această construcție nu este imposibil de realizat, dar bugetul necesar se ridică după estimările specialiștilor la câteva zeci de milioane de euro! Așa că, la 35 de ani de la lansarea acestei idei, probabil se vor mai adaugă 10-15 până la finalizarea acestei investiții importante”, a mai spus edilul.

Apa Pucioasa

Care ar fi soluția

Primăia va demara procedura de expropriere a terenului care formează culoarul de trecere a conductei MHC Water Power, ce aduce apa din Lacul Scropoasa, trecând prin Lacul Dobreşti, până în zona Barajului Pucioasa.

„Am verificat calitatea apei, astăzi am primit confirmarea calității ei, așa că vom parcurge în curând toate etapele legale pentru exproprierea culoarului pe care că trece această conducta. Avem toate șansele că la sfârșitul anului viitor, să bem la robinet apă curată”, a mai precizat edilul.

Apa Pucioasa

Câteva cifre

25.000 de dâmboviţeni sunt alimentaţi cu apă potabilă din staţia de tratare Pucioasa, a cărei sursă este lacul de acumulare Pucioasa, executat pe râul Ialomiţa în perioada 1971-1975, baraj care este astăzi colmatat în procent de aproximativ 75%.

În data de 16 ianuarie 2016 s-a sistat furnizarea apei către cei 25.000 de dâmboviţeni din zona de nord a judeţului, întrucât valorile ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris nu au permis potabilizarea. Furnizarea apei a fost reluată fără restricţii abia după o lună şi jumătate, în ziua de 29 februarie 2016. În toamna aceluiaşi an, Administraţia Naţională Apele Române – SGA Dâmboviţa a declasificat apa din lacul de acumulare Pucioasa de la categoria A2 la categoria A3, impunând a se găsi surse alternative de aprovizionare cu apă pentru consumul uman.

Deputatul PSD Corneliu Ștefan i-a adresat o interpelare Vioricăi Dăncilă și a cerut ajutor guvernamental pentru asigurarea apei în Pucioasa.

„Demersul meu, în completarea celor efectuate de autorităţile locale şi judeţene, a plecat de la faptul că specialiştii au explicat că operaţiunea de decolmatare a lacului de acumulare Pucioasa este imposibil de realizat, iar analizele microbiologice efectuate de către operatorul de distribuţie a apei au scos în evidenţă o concentraţie foarte mare de bacterii Clostridium Perfingeris în mâlul depus, ceea ce înseamnă că trebuie să se renunţe urgent la această sursă de apă, fiindcă reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea populaţiei. Din păcate, această problemă gravă nu şi-a găsit rezolvarea nici până astăzi. Mai mult, s-a acutizat! Seceta din acestă toamnă a dus la scăderea dramatică a debitelor cursurilor de apă care alimentează lacul de acumulare Pucioasa. Se impune, aşadar, până nu este prea târziu, o implicare totală a tuturor factorilor responsabili pentru realizarea, într-un timp optim, a unei reţele de apă care să alimenteze oraşul din sursele din munte”, a precizat Corneliu Șrtefan.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult