11th noiembrie 2024
Home » Aplicația care pune la treabă 9 roboței și asamblează un televizor, realizată de un student de la UVT

Aplicația care pune la treabă 9 roboței și asamblează un televizor, realizată de un student de la UVT

de reporterpenet

Un student din Târgoviște, de la specializarea Automatică Avansată, de la UVT, a realizat o aplicație complexă de asamblare a unor televizoare. Proiectul realizat de Marian Roca poartă numele de „ABB RobotStudio”.

Aplicația este una complexă și, din acest motiv, pentru implementarea în industrie trebuie realizată, mai întâi, în mod simulat.

Scopul aplicației este de a crea o linie complexă de asamblare a unor televizoare, de la o simplă carcasă, trecând prin diferite stadii și etape de montaj: ecran, butoane, cablaje etc, până la ambalarea lor în cartoane dedicate.

O serie de nouă roboți, arondați unor benzi transportoare (conveioare) vor lucra simultan, colaborativ și alternativ în vederea definitivării job-ului pentru care roboții sunt instruiți.

„Aplicația ABB RobotStudio descrie pașii necesari pentru a creea și simula cum se poate asambla un televizor, utilizând mediul virtual ABB RobotStudio, prin intermediul a nouă roboți ABB -patru roboți IRB 4600, un robot IRB 360, doi roboți IRB 910sc și doi roboți IRB 1200. Punctul inițial al liniei este marcat de punerea pe conveior în ordine rama, ecranul și scheletul televizorului de către un IRB 4600. Pasul următor este descris de momentul în care IRB 360, folosit deseori în situații de precizie, montează componetele electronice pe scheletul televizorului. Următorul punct de lucru este locul în care cei doi IRB 910sc prind componentele de schelet prin însurubare”, spune Marin Roca, studentul care a creat această aplicație.

Doi oameni simulează tragerea cablajului în spațiul de lucru următor, televizorul este adus în spațiul de lucru al omului de către un IRB 4600 și, la final, este preluat de același robot pentru a fi pus în flux. Un IRB 1200 verifică, la punctul următor, dacă produsul este defect prin alimentarea televizorului.

„Următorul spațiu este cel în care se finalizează produsul prin punerea unui capac pe spatele televizorului de către un IRB 4600, în același punct un IRB 1200 prinde capacul prin înșurubare iar după această operație, același IRB 4600, mută televizorul pentru împachetare. Împachetarea se realizează în mod automat pe un conveior. Ultimul robot IRB 4600 se ocupă de stivuirea produselor. Această lucrare demonstrează, printer multe altele, că simularea eficientizeză și rezolvă probleme de analiză și siguranță”, mai spune studentul.

Linia de ambalare promite să fie una extrem de precisă. „Ar trebui subliniată versatilitatea ridicată oferită de aceste modele de linii/celule flexibile, cu dimensiuni relative reduse și cu un câmp de lucru limitat, care pot fi capabile să realizeze o mare varietate de aplicații industriale cu mare precizie. Ca o cercetare ulterioară, se are în vedere dotarea liniei de asamblare cu o serie de senzori, diverse camere de luat vederi (elemente de inteligență artificială) pentru implementarea practicilor folosind viziunea artificială, respectiv comunicarea între mediul Matlab și roboții reali pentru sarcini de vizionare automată”, adaugă conf. dr. ing. Paul Ciprian Patic., cadrul didactic ce a coordonat întreaga activitate.

Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei, din cadrul Universităţii “Valahia” din Târgovişte, împreună cu Societatea de Robotică din România, filiala Târgovişte, a organizat, la începutul lunii iunie, a XIV-a ediţie a Concursului tematic ştiinţific studențesc „Roboți în acțiune”.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult