20th ianuarie 2022
Home » Armament de 82 de mil. euro ruginește în depozitele Automecanica Moreni

Armament de 82 de mil. euro ruginește în depozitele Automecanica Moreni

de reporterpenet
FOTO Romania Military

FOTO Romania Military

67 de turele de război, pentru care statul român a plătit 82 de milioane de euro, zac de zece ani într-un depozit al Uzinei Automecanica Moreni, judeţul Dâmboviţa.

Armamentul stă depozitat într-o magazie a Automecanicii, sub protecţie şi pază, şi n-a fost folosit niciun minut, potrivit liderului de sindicat al uzinei.
„Cu banii ăştia armata putea cumpăra 52 de transportoare SAUR 2, pe care ar fi putut să le folosească cu succes şi în teatrele de operaţii şi în orice antrenament. Nu ştiu cine a avut interesul să facă aceste turele care ruginesc într-o magazie şi nu a avut interesul să facă 52 de transportoare SAUR 2 cu mărirea capacităţii de protecţie, mai ales că există o grămadă de procedee pentru a realiza acest lucru”, ne-a spus Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Automecanica.
Turelele ar trebui să intre în dotarea armatei române, însă, la momentul acesta nu depăşite din orice punct de vedere. “Sunt foarte mari. Au înălţimea unui transportor. Ieşi cu asemenea girafă într-un război electronic? Singurul loc pe care ar fi putut fi plantate este pe nave de război”, a adăgat Bucuroiu.
Tocmai de aceea sindicalistul s-a arătat sceptic şi în privinţa „tacticii” pe care statul român o are de a realiza un transportor blindat pintr-o societate mixtă care va funcţiona la Moreni. Este vorba de  firma „Romanian Military Vehicle Systems”, o colaborare cu Rheinmetall.
Înţelegerea cu nemţii de la Rheinmetall vizează producţia unui număr de 600-700 de blindate 8X8, necesarul forţelor terestre. În lipsa unei comenzi clare din partea Ministerului, sindicaliştii sunt sceptici cu privire la salvarea Automecanicii.
“Nu suntem împotrivă, dar cred că această colaborare cu Rheinmetall nu e de folos pentru Automecanica Moreni. Automecanica Moreni poate fi salvată numai prin decizii ferme ale MApN. Restul sunt poveşti. Este obligatoriu să facem lobi pe toate fronturile în contextul unei presiuni externe de a impune armament din industria lor. În cazul unei agresiuni străine vom fi vânduţi la tarabă de cei care spun ca ne apară în interesul lor”, crede Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Automecanica Moreni.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult