27th mai 2022
Home » Astăzi se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia

Astăzi se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia

de reporterpenet

Imagini pentru intrarea in biserica a maici domnului

Creştinii ortodocşi marchează, luni, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Evenimentul religios face parte din seria de sărbători stabilite în cinstea Fecioarei Maria, de către Biserica Ortodoxă.

Sărbătoarea marchează un eveniment deosebit, acela de a intra la Templul din Ierusalim, la vârsta de numai trei ani, a celei care avea să îl aducă pe lume pe Fiul Lui Dumnezeu.

Părinţii Maicii Domnului sunt Sfinţii Ioachim şi Ana. Lipsiţi de copii, dar cu credinţa în Dumnezeu, L-au rugat să le daruiască bucuria de a fi părinţi. Ei au făgăduit că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu şi îl vor inchina Lui.

Un înger le vesteşte că vor avea o fată pe care o vor numi Maria.

Sfinţii Ioachim şi Ana nu au uitat de promisiunea făcută Lui Dumnezeu şi la trei ani de la naşterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu. Aceasta este semnificaţia sărbătorii de astăzi.

Imagini pentru intrarea in biserica a maici domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoarea de mâine, are şi numeroase semnificaţii, potrivit tradiţiilor populare. Tot mâine, este şi prima dezlegare la peşte din Postul Crăciunului, pentru credincioşi. Această zi este considerată una magică, a luminii, când se consideră că se deschid cerurile.

Cunoscută şi ca Ovidenie în tradiţia populară, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică se aprind lumânări pentru copiii nebotezaţi, dar şi pentru morţi pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. De asemenea, se împart nuci, colaci şi turte de mălai.

Din bătrâni se transmite un alt obicei conform căruia în dimineaţa zilei de 21 noiembrie, bătrânele luau din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere şi alta cu 7 alune, pe care le păstrau în cămară. Despre toate acestea se credea că sunt bune de friguri în tot anul.

Astăzi se mai spune că animalele vorbesc, cerul se deschide, iar bătrânele cu har descântă mai bine. Tradiția populară ne mai arată că se deschide cerul şi se vede casa lui Dumnezeu.

În noaptea de Ovidenie, se mai spune că, strigoii circulă fără opreliște. De aceea, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunică, prin horn, cu exteriorul. Pentru protecția vitelor împotriva animalelor sălbatice se interzice orice activitate legată de prelucrarea lânii și pieilor de animale. De la Ovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis, în trecut, să mai spele rufele la râu.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii sau popular, Ovidenia.

Biserica a rânduit ca, pe 21 noiembrie, să fie dezlegare la peşte. Credincioşii, aflaţi de o săptămână în Postul Crăciunului, au voie să mănânce peşte.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult