4th martie 2021
Home » Autorităţile lucrează la optimizarea transmiterii avertizărilor de vreme severă către populaţie prin sistemul RO-ALERT

Autorităţile lucrează la optimizarea transmiterii avertizărilor de vreme severă către populaţie prin sistemul RO-ALERT

de reporterpenet

Autorităţile lucrează constant la optimizarea transmiterii avertizărilor de vreme severă către populaţie prin sistemul RO-ALERT, având în vedere creşterea semnificativă a frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, în acest an, 160 de avertizări cod roşu, faţă de 79 în 2019.

VIDEO Mai multe primării din Dâmbovița au cerut ajutor după dezastrul produs de grindină

”Administraţia Naţională de Meteorologie asigură fluxul de date pentru avertizarea cetăţenilor României, în cazul producerii de fenomene meteo extreme, prin sistemul RO-ALERT. Având în vedere creşterea semnificativă a frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme, cu manifestare scurtă în timp şi caracter local, şi necesitatea alertării populaţiei cu privire la producerea acestora – fiind emise, până în prezent, un număr de 160 avertizări cod roşu de vreme severă imediată, faţă de 79 pe parcursul anului 2019 şi 1 avertizare în anul 2018 – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională de Meteorologie contribuie la optimizarea transmiterii avertizărilor către populaţie prin sistemul RO-ALERT încă din luna mai 2019, când s-a implementat o legătură de comunicaţii directe între structurile operaţionale cu activitate permanentă din cadrul DSU-IGSU-ANM”, au transmis, joi, Ministerul Mediului i Administraţia Naţională de Meteorologie.

VIDEO A căzut, din nou, grindina pe Valea Dâmboviței

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că este esenţial ca populaţia să fie informată rapid.

”Demersurile comune ale tuturor instituţiilor implicate contribuie la eforturile naţionale în ceea ce priveşte adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Este esenţial ca populaţia să fie informată rapid şi eficient atunci când factorii climatici riscă să devină un pericol. Iar analizele noastre ne arată că aceste situaţii apar, din păcate, din ce în ce mai des la noi în ţară. Tocmai de aceea lucrăm continuu pentru ca niciun astfel de fenomen să nu ne prindă nepregătiţi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

În cursul acestui an, ANM împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) au făcut demersuri pentru interconectarea sistemului RO-ALERT cu sistemul SAM (Sistem Avertizări Meteo) din administrarea ANM, conform cerinţelor tehnice şi de securitate cibernetică furnizate de STS, în scopul transmiterii automate a avertizărilor de vreme severă imediată în formatul CAP (Common Alerting Protocol) specific standardelor de alertare a populaţiei EU-ALERT.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult