15th aprilie 2021
Home » Băleni, Dobra, Bilciureşti şi Cojasca vor avea cadastru gratuit

Băleni, Dobra, Bilciureşti şi Cojasca vor avea cadastru gratuit

de reporterpenet

cadastru

Alte patru comune din Dâmboviţa vor fi cadastrate gratuit prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Localităţile propuse sunt Băleni, Dobra, Bilciureşti şi Cojasca, localităţi în care urmează să fie efectuate, cu titlu gratuit şi pentru toţi proprietarii, lucrări de cadastru şi publicitate imobiliară.

Valoarea totală a programului, derulat pe mai mulţi ani, este de 400 de milioane de euro. Dâmboviţa s-a numărat printre judeţele care au beneficiat si de programul pilot CESAR, fiind efectuat cadastru gratuit, până acum, în comunele Corbii Mari şi Vulcana Băi.

„La momentul acesta am primit o solicitare de la Autoritatea Naţională pentru Cadastru, prin care ni se comunică că în baza art 9, alin 11, din legea cadastrului 7/1996, se instituie programul naţional de cadastru şi carte funciară, în scopul eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca propriteari, şi după caz, a dezbaterilor succesorale, a întocmirii documentaţiilor cadastrale şi registrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de carte funciară şi cdastru. Am comunicat patru localităţi în ordinea priorităţilor, a căror suprafaţă cumulată să fie de 14.000 de ha. Ni s-a cerut să îndeplinească următoarele condiţii propunerile noastre: să fie UAT-uri alăturate, suprafaţa alăturată cu vegetaţie forestieră să fie sub 10% din suprafaţa totală, să aibă un număr ridicat de locuitori, de peste 2.000, regulă, şi să aibă un stadiu avansat de aplicare a legii Fondului Funciar, să fie comune din zone defavorizate sau cu buget local mic. Am propus patru localităţi pe această măsură, respectiv Bilciureşti, Dobra, Băleni şi Cojasca”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa.

Procesul d cadastrare a localităţilor va continua şi pe alte programe. Anul acesta, Autoritatea Naţională de Cadastru ş Publicitate Imobiliară trece pe autofinanţare. Începând cu luna septembrie 2014, Guvernul va finanţa Agenţia doar pentru cheltuieli operaţionale, iar tot ce se va încasa din taxe şi impozite se va direcţiona spre proiectul cadastrării României.

„Comuna Băleni a fost aleasă pentru că este foarte mare, cu importanţă în agricultură. Dobra este comună limitrofă fără de care nu puteam trece mai departe, Bilciureşti şi Cojasca sunt UAT-rui unde bugetele sunt extrem de mici şi nu vor avea niciodată posibilitatea să finanţeze asemenea acitivăţi din resurse proprii”, a mai spus Ţuţuianu.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult