27th mai 2022
Home » Câini de vânătoare și drone, în încercarea de a găsi leul scăpat liber, în Târgoviște. Anchetatorii au găsit mai multe urme

Câini de vânătoare și drone, în încercarea de a găsi leul scăpat liber, în Târgoviște. Anchetatorii au găsit mai multe urme

de reporterpenet

A fost panică, joi, când târgoviștenii au primit două mesaje Ro-Alert care îi atenționau să fie cu băgare de seama întrucât un leu a fost zărit plimbându-se în libertate. Zeci de persoane, polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali și vânători au căutat fiara, dar degeaba.

Singurul indiciu pe care îl au anchetatorii în legătură cu leu scăpat din cuşcă este o urmă de labă. La căutările, care au avut loc până aproape de lăsarea serii, au fost aduşi şi câini de urmă.
Câini de vânătoare şi drone, în încercarea de a găsi leul scăpat liber. Indiciile pe care le au anchetatorii
Autorităţile anunţă că au fost reluate căutările leu şi vineri, 13 mai, în arealul în care a fost zărit, adică pe câmpurile din preajma cartierului Priseaca, din Târgovişte.
„Cele mai ample activităţi de verificare s-au desfăşurat în zona cu vegetaţie de pe câmpul din vecinătatea şoselei de centură, unde a fost semnalată ultima dată prezenţa animalului sălbatic. Pe lângă echipele formate din efective de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali au acţionat şi reprezentanţi ai AJVPS Dâmboviţa cu doi câini de vânătoare, fiind ridicate de la sol şi drone, care au survolat zona”, se arată într-un comunicat al Inspectorului de Jandarmi Dâmboviţa.
Pe tot parcursul misiunii în zonă au fost prezente două echipaje SMURD, care alături de jandarmi, poliţişti şi poliţiştii locali au purtat discuţii cu cetăţenii de la imobilele din apropiere cu privire la evitarea deplasărilor în afara locuinţei, a fotografierii cu animalul sălbatic în cazul apatiţiei, precum şi pentru informarea de urgenţă a autorităţilor despre semnalarea prezenţei acestuia.
„În continuare, zona unde a fost semnalată prezenţa leului este monitorizată de jandarmii şi poliţiştii dâmboviţeni, pentru a se putea interveni prompt în situaţia posibilei apariţii a acestuia”, mai spun jandarmii.

Leii nu sunt de la ZOO

„Primăria Municipiului Târgovişte aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că cei patru lei deţinuţi de Grădina Zoologică din Târgovişte – două femele şi doi masculi, se află şi s-au aflat tot timpul în siguranţă, în adăposturile special amenajate pentru ei”, a precizat Primăria Târgovişte.
„Era leoaică, era femelă. Repet, nu fac glume, nu sunt ţăcănit, înţeleg de la alţi oameni, că nu e prima dată când se întâmplă. Există foarte aproape de noi un domn care are lei. O fi scăpat de acolo. Sper din inimă să nu îl împuşte, să nu îl omoare, dar cumva trebuie ţinut, pentru că acest câmp se umple de copii seara. Eram la plimbare aici. Sună a glumă, dar ne-am întâlnit cu leul pe câmp, în Târgovişte. Am văzut un exemplar mărişor. Nu mi se pare deloc de glumă. Aici, în fiecare seară, câmpul e plin de copii”, spune Vasile.
În cazul în care animalul va fi găsit, el va fi tranchilizat şi dus într-un adăpost autorizat.
„Se va încerca aducerea unor câini de urmă, ca să identificăm dacă există animalul în zonă. Nu a lăsat niciun fel de urmă nici în zonele de baltă unde ar trebui să se vadă o urmă de leu. Nu avem certitudinea că această ameninţare este adevărată. Nimeni nu are voie să deţină un leu. Avea obligaţia să îl declare, să îi asigure spaţiu, să fie asigurat. Nu e voie să deţii în proprietate privată animale exotice. Asta înseamnă că nici maimuţă nu e voie să o deţii. E infracţiune”, spune Cosmin Mateescu, medic veterinar.
De asemenea, proprietarul animalului ar putea fi amendat pentru că a nu a luat toate măsurile necesare pentru a împiedica acest incident.  În Dâmboviţa funcţionează, la acest moment, trei menajerii: ZOO Târgovişte şi două particulare, în Picor de Munte şi Potlogi.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult