9th decembrie 2023
Home » Capcane de peturi, pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş

Capcane de peturi, pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş

de reporterpenet

Cinci sisteme de colectare a peturilor și gunoaielor au fost montate de Apele Române pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş. Al cincilea dispozitiv de colectare a pet-urilor a fost montat în aceste zile pe râul Argeș, în aval de barajul Budeasa.

„Încă de la primele ore ale dimineții, echipele noastre de la apele române Argeș-Vedea Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeș s-au mobilizat și au ancorat dispozitivul principal al sistemului de captare a plutitorilor de tip log boom, construit din palplanse. Cu ajutorul acestuia, pet-urile vor fi prinse, colectate și transportate spre reciclator, iar răul va fi eliberat de presiunea deșeurilor”, au transmis reprezentanții Apelor Române.

„Stop poluării cu plastic a apelor”

De la începutul anului au fost amplasate alte patru dispozitive: două de tip litter trap, pe Dâmbovița și Ialomița (în această primăvară), pe Jiu și Mureș, de tip log boom (săptămâna trecută).

Dispozitele montate pe Dâmbovița au o capacitate de stocare de pana la 5 metri cubi pe zi şi ar trebui să facă o treabă extraordinară, dacă ne gândim că râul Dâmboviţa este unul dintre cele mai poluate râuri din România şi alimentează Capitala cu apă.

La dispozitivele de tip Litter Trap, colectarea se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare, deşeurile captate fiind direcţionate către o “capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot ajunge înapoi pe suprafaţa apei, în timp ce Log Boom este o soluţie simplificată şi adaptată la specificul geografic şi hidrologic (debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcţioneze în condiţii optime şi la capacitate maximă.

Demersul face parte din proiectul apă care are grijă de apă prin care apele române, în calitate de partener, se implică alături de inițiatorii campaniei, brandul de apă minerală Dorna și asociația CSR Nest, în lupta împotriva poluării cu plastic a apelor.

În cadrul campaniei “Apa care are grijă de ape” iniţiatorii îşi propun ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pun pe piaţă.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult