10th noiembrie 2024
Home » Catedrala Încoronării, inspirată din biserica domnească din Târgovişte

Catedrala Încoronării, inspirată din biserica domnească din Târgovişte

de reporterpenet
Catedrala Încoronării, inspirată din biserica domnească din Târgovişte

Catedrala Încoronării, inspirată din biserica domnească din Târgovişte

Câteva sute de oameni au participat, joi, la Alba Iulia, la ceremoniile solemne oficiate în memoria Regelui Mihai I.

Drapelul de mari dimensiuni din Piaţa Tricolorului a fost coborât în bernă, iar un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu, au oficiat un parastas în catedrala Încoronării.

Ceremoniile au început în Piaţa Tricolorului, unde steagul tricolor de mari dimensiuni care este arborat pe catarg a fost coborât în bernă în acordurile marşurilor solemne interpretate de Fanfara judeţului Alba.

Ulterior, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, construită pentru încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, a fost oficiată o slujbă de parastas în memoria Regelui Mihai I de către un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu.

La finalul parastasului, Arhiepiscopul de Alba Iulia a vorbit despre personalitatea Regelui Mihai I, spunând că acesta a fost „un om unic, cu o statură morală de talie superlativă şi cu un comportament exemplar”.

„În aceste zile de doliu naţional poporul român aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I al României, care a fost un om unic cu o statură morală de talie superlativă şi cu un comportament exemplar. În ciuda prigonirii şi a umilinţelor de care a avut parte, el nu şi-a pierdut speranţa şi nici echilibrul sufletesc. A continuat să se gândească la naţiunea română pe care a iubit-o mult. Domnia sa zbuciumată, nedreptatea abdicării impuse şi nemilosul exil departe de ţară l-au făcut pe Regele Mihai părtaş la starea de jertfă a lui Hristos înţelegând perfect că slujitorul nu-i mai mare decât stăpânul său” a spus IPS Irineu.

Ierahul a amintit că Regele Mihai a avut un rol extrem de important în cel de-al doilea război mondial şi că „datorită deciziilor sale istorice a fost scurtată conflagraţia mondială şi au fost salvate sute de mii de vieţi omeneşti” .

„Majestatea Sa a apărat cu tărie statalitatea şi unitatea naţională, opunându-se extremismelor cu demnitate şi responsabilitate. Datorită deciziilor sale istorice a fost scurtată conflagraţia mondială şi au fost salvate sute de mii de vieţi omeneşti. După 1989 şi-a dovedit fidelitatea faţă de poporul român militând pentru aderarea României la NATO şi UE. Pentru toate acestea ilustrul nostru suveran merită pe deplin omagiul nostru şi cinstirea noastră . El rămâne în amintirea românilor ca un slujitor bun şi credincios României, el rămâne în istoria noastră ca o personalitate luminoasă(…)”, a conchis IPS Irineu.

Regele Mihai este din 2007 şi cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia, oraş de care se leagă istoria Casei Regale a României. Fostul suveran a purtat în perioada 1930-1940, după prima sa domnie şi venirea pe tron ca rege a lui Carol al II-lea, titlul de „mare Voievod de Alba Iulia”.

Imagini pentru biserica mare domneasca targoviste

La Alba Iulia a avut loc în 15 octombrie 1922 încoronarea primilor regi ai României Mari. Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este cunoscută şi sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul şi soţia sa, Maria. Lăcaşul a fost construit între anii 1921-1923, planul acestuia fiind inspirat din biserica domnească din Târgovişte. Portretele celor doi regi sunt şi pictate de o parte şi de alta a intrării în catedrala din Alba Iulia, iar în timpul comunismului au fost acoperite cu o peliculă de vopsea fiind restaurate după 1989.

Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 şi la eveniment au participat, potrivit istoricilor, zeci de mii de oameni, printre care membri ai Caselor Regale din Europa şi oficiali diplomatici.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult