Tinerii participanți în Tabăra tematică de astro-fotografie pentru tineret organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori la Runcu în perioada 8-12 august 2024 au beneficiat de condiții ideale de fotografiere a cerului.
După ce au urmat cursurile de specialitate, prezentările și atelierele de lucru specifice, tinerii au pus în practică cele învățate, realizând observații astronomice prin telescop, astrofotografie de câmp larg, aplicații și procesare digitală în astronomie și astrofotografie.
Perioada de desfășurare a taberei, care a coincis cu maximum de activitate a curentului de meteori Perseide și cerul perfect senin pe toată perioada, au avut ca rezultat realizarea unor fotografii de excepție. Mai mult, apariția aurorei boreale vizibilă din România în perioada de maximum a curentului de meteori Perseide, pentru prima dată în istorie, a dus la realizarea unor imagini unice ale bolții cerului.
Scopul proiectului l-a constituit stimularea participării tinerilor proveniți din județul Dâmbovița și din alte județe la activități specifice de educație non-formală prin astronomie și fotografie. La proiect au participat 20 de persoane, dintre care 80% au fost tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița în cadrul concursului de proiecte pentru domeniul tineret.
Foto atașate, cu text de afișat sub fiecare:
1. Aparatele astrofotografilor la lucru – foto: Valentin Grigore
2. Dispozitive ale astrofotografilor în acțiune – foto: Valentin Grigore
3. Astrofotografi la lucru – foto: Valentin Grigore
4. Ploaia de meteori Perseide – foto compoziție: Justin David
5. Ploaia de meteori Perseide – foto compoziție: Mihai Teșileanu
6. Meteori Perseide în aurora boreală – foto: Erik Culescu
7. Meteor Perseide și roiul de stele Pleiade – foto: Ruxandra Toma
8. Meteor Perseide frumos colorat – foto: Delia Moțoc
9. Aurora boreală – foto: Erik Culescu