16th ianuarie 2021
Home » Ce valoare are proiectul de restaurare a Curții Domnești din Târgoviște

Ce valoare are proiectul de restaurare a Curții Domnești din Târgoviște

de reporterpenet

Curtea Domnească (Румыния, Targoviste) - автор фото Panus Roman
Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgoviște face, din nou obiectul unui proiect de reabilitare și conservare finanțat din fonduri europene.

Vorbim de Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Contractul a fost câștigat de o firmă italiană și are o valoare totală de 13.347.074,56 lei.

Prin implementarea acestui proiect, se urmărește valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental Curtea Domnească prin conservarea și protejarea obiectivelor istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

Printre obiective se numără realizarea unui spațiu pentru evenimente și piese de teatru, de audio ghiduri pentru turiștii străini, dar și a unui centru pentru practică arheologică destinat studenților și a unui cadru medieval potrivit pentru filme. În plus, se au în vedere facilități pentru persoanele cu dizabilități, respectiv un elevator cu șenile și panouri de informare cu text scris în alfabetul Braille.

Nu în ultimul rând, se dorește concretizarea parteneriatului pentru „Circuitul turistic al capitalelor”, urmând ca acesta să fie promovat de agențiile de turism implicate.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este un act de normalitate față de capitala județului, față de importanța culturală a municipiului Târgoviște. Faptul că reușim astăzi, după aproape un an, să semnăm contractul de lucrări pentru refacerea curții domnești este o realizare pentru toată lumea. Sper să ne apucăm foarte repede de ceea ce înseamnă lucrările respective, pentru că va trebui să lucrăm contra cronometru. Târgoviște a fost capitală timp de peste 300 de ani. De aici a plecat visul de unire a celor trei țări românești. Aici au avut reședința domnitori importanți în istoria românească. Din partea mea și a vicepreședinților Luciana Cristea și Alin Manole aveți tot sprijinul și așteptăm să ne chemați când începeți lucrările”, a precizat, într-un comunicat de presă, președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult