20th ianuarie 2022
Home » Ceauşescu se mândrea cu 821 de intreprinderi şi uzine. Câte foste mari fabrici se aflau în Dâmbovița

Ceauşescu se mândrea cu 821 de intreprinderi şi uzine. Câte foste mari fabrici se aflau în Dâmbovița

de reporterpenet

Ceausescu

Planul lui Ceauşescu de a face din Târgovişte capitala României însemna, inevital, transformarea radicală a fostei Cetăţi de Scaun, dintr-un oraş cu nici 20.000 de locuitori, într-un centru industrial puternic.

Vizita lui Ceauşescu din 22 iulie 1969 la Târgovişte avea să pună bazele construcţiei Întreprinderii de Strunguri „SARO”, Întreprinderii de Becuri şi Surse de Iluminat „Romlux” şi a Combinatului de Oţeluri Speciale (COS).

Echipate cu tehnică modernă şi înghiţind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviştei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie naţională, considerate capabile sã concureze cu giganţii occidentali la nivelul calităţii produselor, se arată în Enciclopedia oraşului Târgovişte.

Imagini pentru targoviste cos mechel ceausescu

Ceauşescu se mândrea cu 821 de intreprinderi şi uzine

Dintre acestea, în Dâmbovița au fost înființate în perioada de “boom economic” întreprinderile:

Combinatul de oteluri speciale Targoviste Dambovita
Întreprinderea mecanicade utilaj tehnologic Moreni Dâmboviţa
Întreprinderea de utilaj petrolier Târgovişte Dâmboviţa
Întreprinderea Mecanică Târgovişte Dâmboviţa
Întreprinderea de strunguri Târgovişte Dâmboviţa
Întreprinderea de frigidere Găieşti Dâmboviţa
Întreprinderea „Romlux” Târgovişte Dâmboviţa
Întreprinderea „Steaua Electrică” Fieni Dâmboviţa
Întreprinderea de aparataj electric de instalaţii – Titu Dâmboviţa
Întreprinderea de utilaj chimic Găeşti Dâmboviţa
Întreprinderea de prelucrare a lemnului Pucioasa Dâmboviţa
Combinatul pentru lianţi şi azbociment Fieni Dâmboviţa
Întreprinderea de materiale de construcţii Doiceşti Dâmboviţa
Centrală de exploatare industrială a agregatelor minerale pentru construcţii Târgovişte -activitatea proprie a centralei şi a unităţilor cu gestiune economică fără personalitate juridică direct subordonate Dâmboviţa
Întreprinderea „Textilă Bucegi” Pucioasa Dâmboviţa
Întreprinderea textilă „Trainică” Pucioasa Dâmboviţa

Printre fabricile care încă mai funcționează se numără și fabrica de becuri, Romlux.

Romlux, actualmente “Romlux Lighting” este un pionier în conversia rețelelor de utilități electrice în rețele inteligente prin monitorizarea în timp real, prin controlul consumului de energie electrică și prin reducerea cosumului de energie utilizată la iluminat.

Bazele societății au fost puse în 1970, la scurt timp după o vizită efectuată de Nicolae Ceaușescu la Târgoviște. În 1970 au început lucrările de construcție la principalele obiective ale Platformei industriale Târgoviște. La întreprinderea de Becuri și Surse de Iluminat „Romlux” au început la 28 aprilie 1970, obiectiv al platformei industriale nord.

ÎNTREPRINDEREA DE BECURI ȘI SURSE DE ILUMINAT „ROMLUX”

Unitatea economică a intrat în funcțiune în 1972, proiectată să producă 4,5milioane lămpi florescente, 1,2 milioane lămpi cu vapori, 95 milioane lămpi cu incandescență și 3 milioane de lămpi cu halogen pe an.

În deceniul opt al secolului al XX-lea această unitate economicã reprezenta 4,4% din producția industrială a județului Dâmbovița.

“Romlux Lighting” este compania românească ce oferă cele mai avansate soluții de iluminat public, proiectate și realizate în România. Înființată în anul 2002, în Targoviste, ca o companie de lighting și deținută majoritar de fondul american de investiții New Century Holdings, Romlux Lighting Company a evoluat de la poziția de furnizor de echipamente de iluminat, la integratorul de soluții moderne, care oferă un management precis al resurselor expuse în iluminatul public și o platformă performantă de intreținere a Sistemului de Iluminat Public [SIP], precum și economisește energia electrică.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult