30th iunie 2022
Home » Cel mai mare lac din Bucegi şi ciobanii

Cel mai mare lac din Bucegi şi ciobanii

de reporterpenet

Lacul Bolboci, cel mai mare din Munții Bucegi, are o istorie impresionantă, dar puțini știu că fundul lacului era, în trecut, zona de întâlnire a ciobanilor.

Ciobanii din zonă se strângeau într-o zonă (acoperită acum de apă), unde îşi vindeau produsele.

Amenajarea Bolboci – Scropoasa este amplasată pe răul Ialomiţa, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1.438 metri, ceea ce îi conferă titlul de barajul situat la cea mai înalta cota din ţară.

Locul de întâlnire al ciobanilor, pe fundul lacului

În urmă cu zeci de ani, când nu exista barajul, ciobanii din zonă se strângeau într-un loc (acoperit acum de apă), unde îşi vindeau produsele.

“Era drumul exact pe firul văii. Căşărie, aşa îi spunea. Acolo se strângeau ciobanii şi aduceau lapte şi brânză. Căbănuţă a fost demontată barna cu barna şi montată chiar în spate la Salvamont. Mai era o clădire de cărămidă pe care au dărâmat-o. În ea stăteau pădurarii”, povesteşte şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu.

La suprafaţă a ieşit şi fundaţia unei foste cabane dar şi a unei făbricuţe de caşcaval. Pozele au ajuns rapid pe reţelele de socializare.

Istoria Barajului Bolboci

Barajul Bolboci, cu înălţimea de 55 m, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiul Târgovişte.

Barajul, la a cărui construcţie s-a muncit 29 de ani, a fost dat în folosinţă la dată de 11.10.1988. El a fost proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA. Piatra pentru construirea barajului provine din carieră de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga din Masivul Bucegi.

În urmă cu doi ani, atunci când barajul a fost golit intenționat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa, la suprafață a ieșit fundaţia unei foste cabane dar şi a unei făbricuţe de caşcaval.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult