8th octombrie 2024
Home » Cel mai renumit sanatoriu TBC din ţară, cel de la Moroieni, trece la un alt nivel

Cel mai renumit sanatoriu TBC din ţară, cel de la Moroieni, trece la un alt nivel

de reporterpenet

sanatoriu

Sanatoriul TBC de la Moroieni, construit în urmă cu 78 de ani, ar putea deveni un centru zonal pentru bolile de plămâni. Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a discutat pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a şi vizitat, anul trecut, acest obiectiv. Investiţia pentru reabilitarea unităţii medicale, situate la 1.000 de metri altitudine în Parcul Natural Bucegi, s-ar ridica la 6 milione de euro, bani de la Minister.

„I-am și spus domnului ministru că nu mă interesează să rămână neapărat în subordinea CJD, ci important este să creăm o unitate spitalicească dotată corespunzător. Ne interesează să punem în valoare patrimoniul și să creăm locuri de muncă suplimentare. Am discutat cu domnul Bănicioiu de o alocare de circa 5-6 milioane de euro.

Sanatoriul TBC Moroeni funcţionează, acum, la capacitate redusă şi primeşte bolnavi de tuberculoză din toată ţara.

Prima tomografie din ţară s-a efectuat la Sanatoriul TBC Moroieni

sanatoriu tbc

Sanatoriul TBC Moroieni funcţionează cu 225 de paturi, dintre care 130 sunt amplasate în pavilionul central. Ajung aici bolnavi de tuberculoză din toată ţara, nu doar din judeţul Dâmboviţa.

Istoria acestei unităţi medicale este una impresionantă. La Sanatoriu TBC Moroieni s-au efectuat prima tomografie clasică din ţară şi prima branhoscopie. Tot aici, s-au inovat şi perfecţionat multe tehnici de chirurgie toracică.

În momentul de faţă, spitalul dispune de laborator de analize medicale, serviciu radiologic, serviciu explorări funcţionale, compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale, farmacie.

Funcţiona ca un oraş de sine stătăror

Un întreg oraş a fost construit în jurul sanatoriului. Medicii erau obligaţi să-şi facă mutaţia în Moroieni şi beneficiau de tot ce aveau nevoie. Astăzi, mai găsim doar ruine şi o privelişte dezolantă.

tbc

În 2002, numărul paturilor a fost redus de la 650 la 225. Bugetate însă sunt doar 100 de paturi, iar acum în sanatoriu mai lucrează patru medici şi 30 de asistente medicale. Investiţii substanţiale nu au mai fost făcute din 1971.

Renovarea şi dotarea Sanatoriului de la Moroieni ar presupune o investiţie de câteva zeci de milioane de euro. Iar, în lipsa banilor, pacienţii şi doctorii se descurcă cum pot.

Daca ti-a placut articolul, urmareste Reporterpenet.ro si pe FACEBOOK.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult