30th iunie 2022
Home » Celebrare solemnă a voievodului Mihai Viteazul, la Mănăstirea Dealu

Celebrare solemnă a voievodului Mihai Viteazul, la Mănăstirea Dealu

de reporterpenet

La Mânăstirea Dealu, în cea mai cunoscută necropolă voievodală munteană, acolo unde se află într-un sarcofag, capul Voievodului Mihai Viteazul, cel dintâi mare întregitor de țară, vor avea loc, vineri, 27 mai, ceremoniile dedicate celebrării înfăptuirii primei uniri politice a celor trei ţări româneşti, în anul 1600.

La 422 de ani de la înfăptuirea acesteia, când Mihai Viteazul s-a intitulat „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”, dar și la 421 de ani de la moartea sa martirică, aceste ceremonii au ca scop readucerea înaintea contemporanilor a faptelor de glorie ale marelui voievod, pildă de patriotism și de credință peste veacuri, dar și reper fundamental pentru tinerele generații.

Potrivit Arhiepiscopiei Târgoviște, ceremoniile vor debuta la ora 12.00 cu slujba parastasului, la care vor participa preoți și credincioși, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, de la școlile și liceele din Târgoviște, dar și ai Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște, însoțiți de profesorii lor.

„Corala Catedralei Mitropolitane va interpreta cântece patriotice, iar garda de onoare a Garnizoanei Târgoviște va prezenta onorul, în acordurile fanfarei militare. Evenimentul se va încheia cu discursul solemn al Mitropolitului Nifon, pe treptele sfântului locaș. Reamintim că Mânăstirea Dealu, ctitoria Voievodului Radu cel Mare, a fost restaurată și înfrumusețată, între anii 2000 – 2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfinției Sale”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult