Pentru prima oară în România, doi colecţionari, unul din Bucureşti (Nicoleta Ucidău), iar celălalt din Târgovişte (Victor Mihalache) îşi reunesc sutele de păpuşi de porţelan într-o expoziţie grandioasă, care va sta la dispoziţia publicului toată luna septembrie.
Publicul va fi informat despre istoria acestor păpuşi sensibile şi va avea posibilitatea să afle detalii despre „meseria” de colecţionar de la cei doi expozanţi.

poza-3-768x432

Armata de păpuşi de porţelan, colecţia inedită a unui bărbat din Târgovişte

Soţia îl numeşte mai în glumă, mai în serios, „colecţionarul de colecţii”. Victor Mihalache, din Târgovişte, are o impresionantă colecţie de păpuşi de porţelan, unele dintre ele extrem de valoroase. Pe lângă asta, Victor Mihalache mai colecţionează bani vechi, insecte şi diplome.
“Toată nebunia asta frumoasă a început acum 7 ani. Istoria e simplă Mergem să îmi caut materiale pentru teatrul pe care îl conduc şi îmi aduceam materialele din Germania, din SH-uri. Numai că am descoperit un prieten care aducea şi îmbrăcăminte şi obiecte pentru carnaval şi la un moment dat m-a întrebat dacă nu mă interesează nişte păpuşi din porţelan. Nu ştiam foarte multe despre ceste păpuşi, dar mi-au plăcut şi am luat cei trei saci”, îşi aduce aminte Victor Mihalache.
Târgovişteanul deţine una dintre cele mai mari colecţii de păpuşi de porţelan, iar în galeria selectă a celor care deţin o astfel de colecţie este şi creatoarea de modă Romaniţa Iovan.
“Nu ascund faptul că vreo doi ani au stat în pod. Nu m-am atins de ele pentru că nu aveam unde să le pun. La un moment dat, când le-am scos din saci, mi-am dat seama cât sunt de frumoase şi cât de bine se pun în valoare când sunt multe. Atunci m-am hotărât să strâng cât mai multe, să fac o colecţie. Le-am aranjat, le-am spălat. Îmbrăcămintea e foarte importantă la aceste păpuşi, pentru că fiecare piesă este unicat. De atunci am început să adaug la colecţia mea orice păpuşă din ţară, de prin străinătate, orice am găsit. Am dat şi anunţuri la mica publicitate. Aşa s-au strâns aproape 350 de păpuşi. Din cunoştinţele mele, este una dintre cele mai mari colecţii din ţară. Ştiu că Romaniţa Iovan mai are o asemena colecţie. Am strâns păpuşă cu păpuşă. Ele arată splendid una lângă alta. Le-am adunat din Franţa, Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Macedonia. Sunt foarte mândru de ele”, spune colecţionarul.
O SINGURĂ PĂPUŞĂ, CÂTEVA MII DE EURO
Tocmai pentru că păpuşile de porţelan nu sunt atât de răspândite în lume, unele dintre ele ajung să coste şi câteva mii de euro, pentru că sunt extrem de rare şi foarte bine realizate.
“Poate pe cea mai valoroasă piesă am dat cel mai puţin. Cred că cel mai mult am plătit 350 de lei pe o păpuşă. Dar cea mai valoroasă este una pe care am dat puţin. În cataloage costă câteva mii de euro. Este vorba de un micuţ mexican, care este foarte fidel redat. Are trăsăturile feţei extraordinare. Am o păpuşă de 1 metru înălţime şi este în întregime din porţelan, pentru că unele au doar mâinile sau picioarele din porţelan. Am o colecţie de clovni şi arlechini, de copii, de bătrâni şi tot aşa. Cu cât este atât mai mică sau chiar limitată, cu atât o serie de păpuşi este mai scumpă. Toate informaţii despre cât de mare a fost seria respectivă, anul în care a fost făcută, sunt trecute pe ceafa păpuşii”, explică târgovişteanul.
APRECIATE ATÂT DE COPII, CÂT ŞI DE ADULŢI
Deşi a prezentat o parte din păpuşile sale prin multe mall-uri din ţară, nu s-a ales cu păpuşi sparte. „Aceste păpuşi sunt foarte apreciate şi de copii şi de adulţi. Eu am fost cu o parte din colecţia mea şi în mall-uri şi la diferite prezentări. Din partea copiilor, culmea, nu am avut nicio stricăciune. Din parte adulţilor am avut part de evenimente neplăcute, pentru că a încercat cineva să îmi fure, în Craiova, o parte din păpuşi, chir în timpul prezentării. Mă sună lumea de prin toată ţara atunci când îmi găsesc păpuşi din porţelan. Ei le dau pentru că nu au ce să facă cu ele şi îşi mai doresc şi să obţină un ban. Aşa ajung în posesia lor şi le iau la preţ mult mai mic decât ar face”, ne explică Victor Mihalache.

CERTIFICAT DE IDENTITATE PENTRU FIECARE PĂPUŞĂ
“Visul meu cel mare este să le fac o casă acestor păpuşi şi nu doar din porţelan, pentru că mai am şi păpuşi obişnuite. Mă gândesc să fac o cabană în care să vin copiii să le admire, să nu le ţin doar pentru mine.  Le-am făcut certificat de identitate fiecărei păpuşi, iar acolo unde am ştiu şi ţara de provenienţă, am trecut şi ţara. Atunci pot să spun că am un soi de catalog al lor. Copiii vin destul de des pe la mine pentru a vedea aceste păpuşi. Îmi plce reacţiile lor. Sunt unele de uimire şi unele de grijă. NU dau năvală cum se întâmplă la un raft cu păpuşi obişnuite, necasante. Ei parcă simt de la bun început că sunt fragile şi nu prea pun mâna pe ele”, spune bărbatul.
Pe lângă colecţia impresionantă de păpuşi, Victor Mihalache mai are colecţii de bani din toată lumea, insecte, ghiduri şi pliante turistice, diplome şi medalii, aparate de fotografiat şi imprimante.
Victor Mihalache este membru fondator al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi are – până la acest moment – 10 cărţi şi albume publicate