30th iunie 2022
Home » COS Târgoviște prinde viață. Grupul italian Beltrame vrea să înceapă producția cât mai repede și angajează șomeri

COS Târgoviște prinde viață. Grupul italian Beltrame vrea să înceapă producția cât mai repede și angajează șomeri

de reporterpenet

În contextul războiului din Ucraina, țară exportatoare, până de curând de fier-beton, italienii de la Beltrame se mișcă rapid și vor să pornească producția la Târgoviște.

Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) a fost cumpărat vineri, 11 martie, cu 38 de milioane de euro, iar finanțatorul s-a mișcat pe piața muncii și a cerut lista șomerilor care au lucrat la COS.

Vorbim de 200 de persoane care sunt așteptate să își depună CV-urile în zilele următoare. Beltrame le-a transmis autorităților locale că vor să pornească producţia de fier-beton în luna iunie, dacă nu apar alte probleme.

În acest moment, COS Târgovişte mai are doar 70 de angajaţi care s-au ocupat de întreţinerea utilajelor.

„Beltrame a luat baza de date pe care o aveau cu şomerii care au plecat de la COS. Mai sunt încă 200 de şomeri care sunt înregistraţi la AJOFM şi care ar putea să revină la treabă. Dânşii spun că vor să facă o oţelărie nouă şi până atunci să meargă cu cea veche şi să aducă o instalaţie de desprăfuire care să servească două entităţi, două oţelării, şi pe cea nouă şi pe cea veche”, a precizat liderul Sindicatului Valahia, din Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

Italienii de la Beltrame mai deţin combinatul de la Călăraşi, iar pornirea motoarelor la Târgoviște ar însemna că România nu va mai depinde de importuri, asigurând, prin cele două combinate, oţel-beton şi sârmă laminată necesare în construcțiile de orice fel.

Hârjoneală între doi mari competitori pentru cumpărarea activelor COS

Pe colosul industrial COS Târgovişte s-au bătut firmele Beltrame, a cărei ofertă de 38 de milioane euro a fost acceptată de Adunarea Creditorilor, şi Liberty Galaţi, nimeni altul decât fostul Sidex Galaţi, care a şi contestat decizia la Tribunalul Dâmboviţa şi care a oferit o sumă mai mare cu două milioane de euro.

Dosarul s-a judecat la Tribunalul Dâmboviţa, care l-a respins ca nefondat, iar acum se află la Curtea de Apel Ploieşti, după ce gălățenii au făcut apel.

Sindicaliştii cred că soarta combinatului este pecetluită deja, având în vedere că aproape 90% dintre creditori au votat în favoarea Beltrame.

Ce planuri are Beltrame

Grupul italian Beltrame foloseşte tehnologii noi, de ultimă generaţie, care sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

Autorităţile locale au primit asigurări din partea colosului metalurgic italian că la COS Târgovişte (fost Mechel) va fi pompată o sumă de până la 500 de milioane de euro în următorii 4-5 ani, aceasta fiind cea cea mai mare investiţie realizată în judeţul Dâmboviţa după Revoluţia din Decembrie 1989.

Investiţiile vor viza retehnologizarea actualelor facilităţi de producţie, cum ar fi Oţelăria sau Laminorul, care vor „înghiţi” aproximativ 15 – 17 milioane de euro anual.

La aceste s-ar adăuga o investiţie într-o Oţelărie nouă, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro. De asemenea, energia folosită la funcţionarea combinatului va fi una verde, pentru că se va realiza un parc fotovoltaic.

COS Târgovişte, aflat de aproape 8 ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Dosarul insolvenței se judecă luna viitoare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult