30th iunie 2022
Home » Cu cine va construi Armata Română miile de autovehicule ușoare blindate. Sindicalist: „suntem departe de realitatea aceasta”

Cu cine va construi Armata Română miile de autovehicule ușoare blindate. Sindicalist: „suntem departe de realitatea aceasta”

de reporterpenet

Arquus, fosta companie Renault Trucks Defense, și americanii de la Oshkosh colaborează îndeaproape cu Automecanica Moreni pentru producția de transportoare blindate pentru Armata Română, care vrea să cumpere în jur de 6.000 de autovehicule blindate de tip uşor.

Blindatele ar putea fi produse la Uzina Mecanică Moreni. Pentru acest proiect este nevoie de mai multe investiţii şi trebuie implicată forţă de muncă specializată. La Moreni ar trebui produse două vehicule pe zi, iar contractul ar fi pe cinci ani.
Sindicaliştii spun că, în acest moment, cea mai mare problemă este că toate discuţiile cu firmele specializate rămân la acest stadiu şi că România se mişcă extrem de prost în contextul războiului din regiune.
„Dintre toţi vecinii noştri, şi mă refer la Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, în momentul de faţă cei mai departe de realitatea aceasta, de a profita de situaţia creată în zona noastră, este România. Stăm mult mai prost în 2022 decât în 2021 şi avem un război la graniţă”, trage un semnal de alarmă liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, care este şi preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).
Bucuroiu mai spune că premierul Ciucă ar vrea să pună lucrurile în ordine în insdustria de apărare, dar nu este susţinut politic în acest demers. „Se tot povestea că armata ucraineană să deschidă unităţi de producţie la noi, dar vârf de lance sunt polonezi şi foarte apropiaţi slovacii, cehii şi bulgarii”, a mai spus liderul de sindicat.
Primul pretendent este compania franceză Arquus, parte a Renault Trucks şi membră în grupul Volvo. Podusul cu care doreşte să participe la licitaţia internaţională organizată de Ministerul Apărării Naţionale este modelul blindat uşor 4×4 Sherpa.
FOTO: traficmedia.ro
Arquus a prezentat în România vehiculul blindat Sherpa Light 4×4, blindat uşor, care este disponibil în mai multe configuraţii.
Maşina de luptă poate fi dotată cu mitralieră de 12,7 mm, aruncător de grenade de 40 mm sau lansator de rachete antitanc sau antiaeriene cu bătaie mică
Pe de altă parte, americarii de la Oshkosh Defence vor fi şi ei să producă blindatele pentru Armata Română şi par că au un uşor avans. Reprezentanţii Oshkosh au fost deja la Moreni şi ar fi cerut un audit ca să vadă care este puterea de producţie a uzinii.
VIDEO Americanii de la Oshkosh vor livra blindate JLTV către MApN. Cât vor costa noile blindate pentru Armata Română
FOTO: Oshkosh Defense

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult