12th august 2022
Home » Cum a fost distrus Mechel Târgovişte, de când a intrat pe mţna ruşilor

Cum a fost distrus Mechel Târgovişte, de când a intrat pe mţna ruşilor

de reporterpenet

Mechel 1

Campania ROMÂNIA FURATĂ, începută de Digi24, a tratat pe larg povestea declinului metalurgiei, o industrie în care, acum 25 de ani, lucrau 250.000 de oameni și care producea anual 14 milioane de tone de oțel.

Între timp, capitalismul autohton a oferit o lecție usturătoare cu tot cu ajutoarele de stat de sute de milioane de dolari și privatizările ratate anunțate ca succese răsunătoare. Un exemplu este moștenirea rușilor de la Mechel: cinci combinate care mai produc azi doar o cantitate infimă de sârmă, cuie și fier beton.

În 2002, sub Guvernul Năstase, grupul Mechel intră pe piața din România. Cu puțin peste două milioane de dolari, rușii cumpără Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște. Un mamut industrial ridicat in anii ’70 care se încadra în categoria industriei speciale pentru pregătirea României în caz de război.

„Vreau să vă dau un exemplu, un combinat similar în Ucraina, care nu era conectată și vedeți că nu e conectată în circuitul economic mondial, a vândut un combinat la 15 miliarde de dolari. La timpul respectiv”, spune Ionel Marcel, fost director tehnic COS Târgoviște.

„Au început tovarășii să-și arate adevărata față și au început să preia din combinat ceea ce le lipsea lor, în speță tehnologie și utilaje”, spune Mihai Toma, fost lider sindical COS Târgoviște.

Pe lângă întreprinderea de la Târgoviște, grupul Mechel ajunge, într-un timp foarte scurt, să dețină patru uzine metalurgice.

„Mulți au avut interes s-aducă în pierdere unități de stat ca să poată fi privatizate la un preț mai scăzut”, afirmă Gheorghe Zaman, director Institutul de Economie Națională.

Anul trecut, rușii de la Mechel au vândut toate combinatele pentru 52 de euro. Acum întreprinderile funcționează pe avarie și sunt curtate de firme de recuperare a fierului vechi. Cum a fost posibil acest lucru, aflați astăzi în Jurnalul de seară, de la ora 20:00.

Daca ti-a placut articolul, urmareste Reporterpenet.ro si pe FACEBOOK.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult