25th februarie 2021
Home » Cum faci musacaua perfectă. Paşii reţetei!

Cum faci musacaua perfectă. Paşii reţetei!

de reporterpenet

Cum faci musacaua perfectă. Paşii reţetei: cât se coace, de ce nu se pun cartofi cruzi şi cât se prăjeşte carnea

Gustoasă, dar complicat de preparat, musacaua de cartofi este nelipsită de pe mesele românilor. Paşii reţetei perfecte îi regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Iată cum descrie acest preparat Radu Anton Roman în cartea sa: „Mereu diferită de cea turco-greacă prin carne, grăsime, smântână, ierburi, înfăţişare (la greci e mult mai uscată, la turci e mult mai lichidă), musacaua asta, din simplă cum era în Balcani, a devenit o găteală complicată, cu variante chiar, care corespunde perfect bucătăriei şi firii noastre, făcută din amestecuri contradictorii şi inutile şi o coacere-fierbere molcomită şi periculoasă.“
Ingrediente:
1, 5 kg cartofi
500 g carne de viţel
300 g carne de porc
2 ouă
1 pahar de vin alb parfumat
1 pahar de smântână
200 g carne de miel
2 cepe
3 roşii mari răscoapte
1 morcov
1 ceaşcă de supă carne
2 linguri de pesmet
1 lingură de zahăr
sare, piper, cimbru
1 pahar de bulion de roşii
1 pahar de untură (ulei, unt)
Mod preparare
• Se curăţă cartofii, se taie felii rotunde şi potrivit de groase, se prăjesc puţin pe ambele părţi în untură (să prindă coajă) şi să dea aromă preparatului
• Se rade morcovul, se amestecă cu carnea
• Ceapa se toacă şi se pune la prăjit în grăsime
• Când s-a rumenit, se adaugă carnea să se prajească şi ea un pic
• Se înăbuşă cu apă caldă şi se lasă să se prăjească-fiarbă mocnit, c-asa trebuie, o jumătate de oră
• Se scoate carnea la răcit
• Se unge o cratiţă cu grăsime, se tapetează cu pesmet, se aşază un strat de felii de cartof
• Carnea răcită se amestecă cu ou, smântână, se sărează-piperează- cimbrează
• Se clădeşte strat de carne peste strat de cartofi, încet şi cu grijă
• Ultimul strat să fie de cartofi
• Se taie roşiile felii groase şi se aşază capac zemos peste musaca
• Se toarnă supa şi vinul în care e dizolvat zahărul
• Se pune musacaua în cuptor la foc mic, o jumătate de oră cel puţin, să fiarbă zemurile, să scadă cât să nu mai rămână decât de-un degeţel şi atunci e gata, e bună!

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult