5th martie 2021
Home » Cum ne protejăm datele personale după scandalul Cambridge Analytica

Cum ne protejăm datele personale după scandalul Cambridge Analytica

de reporterpenet

Protejarea datelor personale după scandalul Cambridge Analytica. Interviu cu fondatorul singurei platformei de antrenament în securitate pe net din ţară

Marius Corîci, fondatorul CTF 365, singura platformă de antrenament în securitate cibernetică din România, a vorbit, într-un interviu pentru Adevărul.ro, despre protecţia datelor personale în contextul scandalului Cambridge Analytica. Specialistul detaliază măsurile pe care el însuşi le ia pentru a-şi proteja datele personale.

„Soluţii pentru protejarea datelor personale există, dar ingnoranţa utilizatorilor este foarte mare”, este de părere Marius Corîci, specialistul care a conceput singurul program de training în securitate cibernetică din România. Platforma de training CTF 365 are girul Universităţii Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, a dezvoltatorului de servicii de securitate Kaspersky şi a operatorului de telefonie mobilă T-Mobile.

„Adevărul“: Cum vezi tu scandalul Cambridge Analytica?

Marius Corîci: Trebuie să-ţi fac paralela asta: îmaginează-ţi că fiecare om care se plimbă acum pe stradă este utilizatorul de internet, oraşul este internetul. Exact ce se întâmplă când te plimbi pe stradă se întâmplă şi în mediul virtual. Totul este în regulă atâta timp cât nu-ţi dă nimeni în cap, nu te jefuieşte nimeni, corespondenţa în online fiind atacul unui hacker. Companiile te tehnologie te urmăresc la fel cum eşti urmărit de camerele video de pe stradă sau din magazine. Comportamentul tău ca utilizator pe internet este extrem de monitorizat, practic nu există intimate din momentul în care ai conectat calculatorul la internet. Scandalul Cambridge Analytica nu aduce noutăţi din punctul acesta de vedere. Faptul că descoperim doar acum aceste lucruri ţine de ignoranţa noastă, care ne face să nu fim atenţi la aceste chestiuni.
Câţi dintre noi citesc politica privind folosirea datelor personale –  privacy policy-ul – aplicaţiilor pe care le folosim. Acolo scrie exact ce face compania cu datele tale. Problema este că una este ce spun ei că fac şi alta pot să facă. În 2008, într-un interviu Mark Zuckerberg a fost întrebat de BBC ale cui sunt datele de pe Facebook şi ce va face compania cu ele. A spus că sunt ale utilizatorilor, iar Facebook nu va face nimic cu acestea. Exact pe dos a făcut.(vezi video mai jos)

Companiile de tehnologie sunt acoperite având în vedere că utilizatorii au fost de acord cu aceste politici privind datele personale?

Teoretic da, dar una e să-mi spui în faţă ce vei face cu datele mele, într-un limbaj simplu pe care să-l înţelege şi alta e să-mi pui 20 de pagini cu font de 8 de trebuie să-mi pun telescop ca să le văd. Inclusiv eu nu le citesc. Eu am abordat altfel politica asta. Mi-am asumat prezenţa mea pe internet, unde umblu şi ce fac. Dacă mi se întâmplă ceva nu voi condamna în primul rând compania de tehnologie. Pentru că dacă voiam citeam privacy policy-ul fiecărei companii şi vedeam ce face cu datele mele, iar dacă mi se părea aiurea continuam sau nu. Aia însemna să-mi pierd 10 ani să citesc numi de alea.

Cum putem să ne protejăm datele personale pe internet? Citiți în Adevărul.ro

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult