15th iunie 2024
Home » Cum să dormi bine pe caniculă. Sfaturi pentru un somn confortabil

Cum să dormi bine pe caniculă. Sfaturi pentru un somn confortabil

de reporterpenet

Codul galben de caniculă şi disconfort termic a fost prelungit duminică pentru mai multe judeţe din sudul şi estul ţării. Disconfortul termic vizează 24 de judeţe, total sau parţial, inclusiv municipiul Bucureşti, unde până marţi temperaturile maxime se vor menţine spre 36 de grade, informează digi24.ro.

E dificil să dormi neîntrerupt o noapte întreagă odată canicula instalată. Nu putem să adormim, ne trezim frecvent, iar venirea dimineţii devine un moment detestabil. În plus, situaţia riscă să dureze: odată ce încălzirea climatică îşi va face tot mai simţite efectele, valurile de căldură vor fi tot mai dese şi mai lungi.
Când e cald, somnul nostru este mai puţin bun. Asta pentru că temperatura noastră corporală se reglează mai dificil. Creşte în ultima fază a unui ciclu de somn (somnul paradoxal), ceea ce provoacă trezirea, fie şi în toiul nopţii. Prin urmare, obiectivul trebuie să fie scăderea temperaturii corpului, pentru a avea o noapte dormită cap-coadă.
Cum să pregătim camera
În timpul zilei, închideţi ferestrele pentru a evita transformarea locuinţei dumneavoastră într-o adevărată seră. Acest gest simplu vă permite să scădeţi temperatura interioară chiar şi cu 10 grade. Noaptea, atmosfera umedă este cea mai bună pentru somn. Fără a vă transforma camera în piscină, puteţi amplasa în cameră un recipient plin cu apă, să întindeţi un cearceaf umed sau să pulverizăm apă pe draperii.
În locurile cu adevărat sufocante se poate folosi un ventilator plasat în spatele unui recipient umplut cu gheaţă. Face minuni. Aerul bate pe gheaţă, camera se răcoreşte şi dă şi o senzaţie de umiditate.
Sunt de preferat cearşafurile din bumbac, pentru că păstrează răcoarea şi lasă pielea să respire. La fel şi pernele. Unele au umpluturi care lasă aerul să treacă şi reţin mai puţin căldura decât altele.
Pregătirea corpului
Prima recomandare pe timp de caniculă: beţi apă. Şi nu numai seara, înainte de culcare, ci pe durata întregii zile. Luaţi-vă o sticlă cu apă şi puneţi-o în apropierea patului, pentru a evita să vă sculaţi din pat şi să mergeţi în bucătărie, dacă vi se face sete în timpul nopţii.
Cina trebuie să fie uşoară, pentru că digestia face să crească temperatura corporală. În plus, nici nu riscaţi să vi se facă sete dacă e vorba de o digestie scurtă. Mâncaţi alimente proaspete, crudităţi, legume, peşte sau carne albă. Ar fi bine să uitaţi şi de paharul cu alcool, pentru că şi alcoolul creşte temperatura corpului.
Chiar înainte de a vă băga în pat, puteţi face un duş cu apă călduţă. Vă permite să vă hidrataţi pielea. De aceea, nu vă ştergeţi chiar bine-bine după ce ieşiţi de sub duş.
În schimb, evitaţi duşul cu apă rece. Nu va face decât să vă scadă pe moment, brusc, temperatura corpului, dar corpul va încerca să restabilească o temperatură medie, rezultatul fiind că vă veţi încălzi în loc să vă răcoriţi.
Nu vă culcaţi prea devreme
Un somn mai scurt şi mai eficient este mai benefic decât unul lung, dar cu frecvente întreruperi. Prin urmare, puteţi amâna un pic ora de culcare. Înainte să vă băgaţi în pat, pulverizaţi apă pe cearşafuri, pernă, gât, faţă şi restul corpului, pentru a accentua impresia de răcoare. Păstraţi tot timpul în minte ideea că trebuie să faceţi în aşa fel, încât să încercaţi să vă reduceţi temperatura corporală.
Ce facem cu bebeluşul?
La fel ca pentru restul familiei, bebeluşul trebuie pus într-o cameră răcorită, dar răcorită după sfaturile de mai sus. Aerul condiţionat şi ventilatorul nu au ce căuta în camera bebeluşului.
Climatizarea usucă aerul, or bebeluşul are nevoie de aer umidificat pentru a respira bine. E bine de evitat şi ventilatorul lăsat să meargă toată noaptea, pentru că bebeluşului i s-ar putea face frig. Cei mici nu-şi pot regla singuri temperatura corporală. Pentru a-i răcori, se poate folosi un umidificator sau li se pulverizează apă pe corp. Se poate trece, de asemenea, peste corpul lor o mănuşă de baie umedă.
În ceea ce priveşte ţinuta ideală de noapte pentru copilaşi e suficient un body cu mâneci scurte, din bumbac. Bebeluşul nu va petrece neapărat o noapte mai bună dacă este lăsat doar în pampers. Bumbacul body-ului lasă aerul să treacă şi absoarbe transpiraţia.
Copilul poate fi trezit de peste şase ori pe noapte pentru a-i da să bea apă. Nou-născuţilor nu li se va da decât lapte pe durata zilei sau mici cantităţi de apă, la temperatura camerei.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult