25th septembrie 2021
Home » Dâmbovița. Asistent social condamnat la patru ani de închisoare și plata a 11 mil. de euro

Dâmbovița. Asistent social condamnat la patru ani de închisoare și plata a 11 mil. de euro

de reporterpenet

Precizările Casei Județene de Pensii Neamț referitoare la noua ...
O femeie care a lucrat ca asistent social la Cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din Moreni, judeţul Dâmboviţa, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru luare de mită.

Procurorii care au trimis-o în judecată arătau că a primit bani şi bunuri de la peste o sută de persoane pentru a le ajuta să obţină certificate de încadrare în grad de handicap.

În baza documentelor falsificate, Casa de Pensii Dâmboviţa a făcut plăţi de peste 50.000, bani pe care condamnata trebuie să îi returneze.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, femeia a primit bani şi bunuri de la peste 100 de persoane pentru a le ajuta să obţină certificate de încadrare în grad de handicap. În baza documentelor falsificate, Casa de Pensii Dâmboviţa a făcut plăţi de peste 50 de milioane de lei (circa 1,1 milioane de euro), bani pe care condamnata trebuie să îi returneze acum.
Dosarul este instrumentat de DNA Ploieşti, iar pedeapsa a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti.
Maria Băleanu, la data săvârşirii faptei asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni, a primit patru ani de închisoare cu executare, pedeapsă mai mare cu un an decât cea dată iniţial de Tribunalul Dâmboviţa.
În acest dosar, parte este Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa, care a deschis o acţiune civilă pentru recuperarea prejudiciului de 50.532.591 lei.
Totodată, instanţa a dispus desfiinţarea unor înscrisuri, fiind vorba despre decizii medicale emise fără respectarea prevederilor legale.
Faptele de care Maria Băleanu se face vinovată sunt luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.
„În perioada 1993-2007, Maria Băleanu a contribuit la eliberarea unor documente prin falsificarea deciziilor asupra capacităţii de muncă, fie prin plăsmuire, fie prin efectuarea de menţiuni nereale în conţinutul acestora; prin emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă în absenţa titularului, în vederea examinării de către medicul expert al asigurărilor sociale ori în lipsa documentelor medicale care să susţină diagnosticul stabilit sau prin necomunicarea Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa a listei persoanelor care nu s-au prezentat la termenul de revizuire anual”, potrivit unui comunicat al DNA.
Conform sursei citate, în aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Maria Băleanu, în mod repetat, a pretins şi primit, de la un număr de 106 persoane, sume de bani şi bunuri în cuantum total de 41.762 lei.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult