9th decembrie 2023
Home » Dâmbovița pierde în 12 luni mai mult de o treime dintre medicii de familie

Dâmbovița pierde în 12 luni mai mult de o treime dintre medicii de familie

de reporterpenet

În Dâmbovița, în mai puțin de un an, din totalul de 199 de medici de familie din județ, peste 37% vor ieși la pensie, potrivit Casei Județene de Sănătate Dâmbovița.

Statistic, peste 30% din medicii de familie din Dâmbovița se încadrează între vârsta de 55 și 64 de ani, ceea ce înseamnă că mulți dintre aceștia se apropie de vârsta de pensionare. Situația este cu atât mai dificilă, cu cât 61 de medici de familie din județ sunt ținuți în activitate peste vârsta legală de pensionare.

„Numărul medicilor de familie scade pentru că unii se pensionează, alții pleacă la cele veșnice, alții pleacă în străinătate, iar medici noi nu sunt tentați să vină. Media de vârstă a medicilor de familie este de 55-65 de ani în Dâmbovița. Sunt medici care lucrează și la peste 70 de ani. Cei tineri nu sunt atrași de nimic, pentru că merg în străinătate, cum ar fi în Franța, unde primesc 50.000 de euro pentru instalare de la stat, 15.000 de euro de la primărie, plus tot felul de facilități”, spune președintele medicilor de familie din judeţul Dâmboviţa, dr. Ileana Dumitrescu.

Așa au ajuns medici din Dâmbovița să aibă liste și de 3-4.000 de pacienți.

„Nu știu câți vor mai sta în sistem, pentru că până la urmă sunt oameni, înainte de a fi medici, directori și ce mai sunt. Și noi vom avea nevoie de îngrijiri medicale și nu știu de unde le vom primi. Problema este că un medic tânăr nu aceptă ce am acceptat noi când am fost tineri. Vorbim de sistemul care era cum era, stagiatură ani mulți, în 1990 a fost buluc la examene. Acum tinerii își doresc o locuință bună, posibilități de distracție, drumuri bune, un cabinet dotat și multe altele. Sunt sate în Franța care arată mai bine decât multe orașe de la noi. Atunci despre ce vorbim?”, mai spune dr. Dumitrescu.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult