20th ianuarie 2022
Home » Deși a șters postarea inițială, directorul de la T. Vladimirescu, spune despre mesajul vulgar că este „un model” din punct de vedere literar

Deși a șters postarea inițială, directorul de la T. Vladimirescu, spune despre mesajul vulgar că este „un model” din punct de vedere literar

de reporterpenet

Mesaj transmis de un director de şcoală elevilor care dau BAC-ul în a doua sesiune: „Domnu’ Dragnea, nu fi trist...“. Conducerea ISJ: „Luni îşi va da demisia”

Directorul Școlii „Tudor Vladimirescu” din Târgoviște, George Badea, a scris pe pagina sa de Facebook, la scurt timp de apariția în presă a textului vulgar ditribuit pe contul său, că „orice s-ar spune, din punct de vedere literar e un model”. Chiar și-așa, cadrul didactic a anunțat că își va da demisi de onoare pentru a nu altera imaginea unității școlare pe care a condus-o timp de 43 de ani.

„Astăzi am reuşit să-mi atrag mânia proletară a pesedeilor de la toate nivelurile pentru o postare preluată de însuşi edilul Târgoviştei. Dacă aveam nevoie de notorietate, iată că am obţinut-o!
E adevărat, nu la fel de onorantă ca a consăteanului meu, domnul primar de Pietroşiţa, sau ca a doamnei prim-ministru, sau ca a domnului Daea… şi exemplele de acest fel ar putea continua. Mi-ar fi plăcut ca domnul primar Stan, pe care realmente îl stimez şi îl apreciez pentru ceea ce face inclusiv în domeniul educaţiei, să fi avut o atitudine similară atunci când colegul său primar şi-a acordat privilegii în prezenţa sa. Chiar mă gândeam ca la viitoarele alegeri să-i acord votul, considerând că omul primează în raport cu politicul.
Da, probabil că am exagerat distribuind acel text, dar orice s-ar spune, din punct de vedere literar e un model. Iată cum poţi scrie o pagină de comentariu literar pe marginea a două versuri (inadecvate, dar de actualitate).
Aşadar, în cursul zilei de luni, îmi voi înainta demisia. Şi dacă eu, un mărunt director de şcoală gimnazială pot asuma o „greşeală de comunicare”, sunt convins că gestul meu îi va impresiona aşa de tare pe cei care astăzi fac greşeli nu numai de comunicare din poziţii mult mai înalte, încât îmi vor urma exemplul!
P.S. Domnule Primar Daniel Cristian Stan, consideraţi acest text un drept la replică şi distribuiţi-l, vă rog, pe pagina dumneavoastră”

Limbajul „colorat” folosit de cadrul didactic a fost taxat şi de primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan (PSD). „Eu înţeleg că avem opinii, dar să postezi aşa ceva, că director de şcoală, adresându-te elevilor, înseamnă să te descalifici că dascăl şi că om”, a spus Stan.

Trebuie precizat că mesajul nu este compus de profesorul George Badea, ci este redistribuit. Autorul „operei” este Sorin Avram, după cum pudeţi vedea AICI.
„Încerc să fac abstracţie de orinentări politice şi am să mă rezum numai la calitatea de profesor, care nu e deloc onorată de un astfel de limbaj. E un limbaj pe care nu ni-l putem asuma atunci când ştim că mergem în faţa elevilor, de la care, probabil avem  pretenţii să fie civilizaţi. Gestul domnului director este cel puţin nepotrivit şi reprobabil. Domnul drector m-a anunţat că de luni îşi va prezenta demisia. Ar fi făcut-o de astăzi, dar nu este în localitate. Nimeni nu interzice exprimarea decentă a opţiunilor politice”, a precizat prof. Sorin Ion, inspectorul general al ISJ Dâmboviţa.

Redăm integral textul postat de director:

 „Pentru cei care dau bacul în a doua sesiune, am găsit un model de analiză literară:
 
„Analiza literara
 
“Domnu’ Dragnea, nu fi trist
 
Mortii ma-tii de muist!”
 
Inca de la primul cuvant al operei analizate, autorul anonim isi dezvaluie relatia privilegiata pe care o are cu personajul. Este o relatie de respect, dar nu un respect glacial, protocolar, care ar fi cerut formularea “Domnule Dragnea”, si nici un respect slugarnic, de tip Radu Tudor sau Mihai Gadea, care imbraca forma “Domnule Presedinte Dragnea”. “Domnu’ Dragnea” denota un respect cald, apropiat, asemanator cu cel pe care il au oamenii fata de administratorul de bloc: domnu’ Gogu.
 
Opera continua cu un indemn la optimism, stiut fiind ca orice politician de succes este aproape obligat sa declare, si cand e si cand nu e cazul, ca el este un optimist incurabil. Fin cunoscator al personajului, autorul sesizeaza o fisura in optimismul de beton al lui “domnu’ Dragnea” si incearca sa-l aduca pe calea cea buna. Expresia “nu fi trist” pastraza tonul cald, neprotocolar, altminteri ar fi trebuit sa spuna “nu fiti trist”.
 
Versul al doilea al operei ne trimite la radacinile cele mai adanci ale sufletului romanesc. Este cunoscut faptul ca, in anumite zone ale tarii (Oltenia, Teleorman), cultul mortilor face parte din fibra nationala, folclorul fiind plin de forme artistice dedicate, mergand pana la credintele in moroi si descrieri precise a modului cum sa scapam de ei: tarusul infipt in inima dezhumatului.
Dar atentie: nu este vorba de orice morti, ci doar de cei din imediata proximitate a personajului, cei materni. Nu putem sa intelegem de ce persoanele decedate pe linie paterna au fost eliminate din text. Probabil anumite conflicte familiale legate de mosteniri sau impartirea pamantului – cum se intalnesc atatea in lumea satului romanesc si care au fost, de altfel, ilustrate si in operele culte (romanul Ion, de Liviu Rebreanu, de exemplu) – au dus la aceasta optiune a autorului.
 
Referirile la cultul mortilor reprezinta subtilitatea suprema a operei, stiut fiind faptul ca stransa legatura a personajului principal cu persoanele decedate trece dincolo de cultura sau traditii, avand si o consacrare juridica, prin doi ani cu suspendare.
 
Din pacate, finalul operei reprezinta o scadere valorica fata de restul textului. Expresia folosita – si pe care nu o putem reproduce aici – este total lipsita de subtilitate, chiar vulgara. Daca si-ar fi luat un mic ragaz pentru meditatie, autorul ar fi putut afla ca exista si alte formule, eufemistice, precum “Duie Mragnea” sau “Duck Fragnea”. Dar probabil ca n-a gasit alta rima”

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult