21st mai 2024
Home » Dosarul „Revoluția”. Ceaușescu, la Târgoviște, despre Ion Iliescu: „Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”

Dosarul „Revoluția”. Ceaușescu, la Târgoviște, despre Ion Iliescu: „Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”

de reporterpenet

„O primă motivaţie a executării cuplului Ceauşescu o reprezintă ascunderea realităţii conform căreia puterea politico-militară în România a fost preluată de o grupare filosovietică”, scriu procurorii în rechizitoriul din Dosarul „Revoluția”.

Potrivit reprezentanților Parchetului General, gruparea a fost „ante-constituită și formată din nomenclaturişti marginalizaţi de Ceauşescu Nicolae şi militari prosovietici (cu studii în URSS), care aveau nevoie de legitimare în faţa poporului.”

Procurorii au mai stabilit că „preşedintele Ceauşescu Nicolae era informat despre antecedentele persoanelor care au preluat puterea politico-militară în decembrie 1989.”

„Relevante în acest sens sunturmătoarele declaraţii:

Ț.I, mr. la UM 01417 Târgovişte – locţiitor al comandantului, declaraţii de martor,
sediul SPM, 25.05.2006 şi 04.10.2017 (vol.II – Declaraţii, f.193-214):

„Am stat de vorbă în biroului comandantului aproximativ zece minute cu soţii Ceauşescu care m-au întrebat de situaţia din ţară şi cine conduce. Eu le-am spus că este revoluţie, iar la conducere se află drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceauşescu i-a spus că:„Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.” (…)

Citește continuarea în Newsweek

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult