22nd martie 2023
Home » Elevi din Dâmbovița vor primi, din partea History Channel, cărți cu poveştile femeilor care au scris istorie

Elevi din Dâmbovița vor primi, din partea History Channel, cărți cu poveştile femeilor care au scris istorie

de reporterpenet

History Channel dedică luna martie femeilor care au făcut istorie, continuând să sprijine studiul istoriei în sistemul educaţional din România cu o nouă campanie de donaţie de cărţi destinată elevilor şi profesorilor din 25 de şcoli româneşti.

Campania este intitulată „Herstory” şi este o continuare a ediţiilor din 2019 şi 2021, realizate în parteneriat cu Salvaţi Copiii România şi Libris.ro, în urma cărora peste 23.000 de elevi şi profesori din 50 de unităţi şcolare din toată ţara au beneficiat de cărţi de istorie.

Unităţile de învăţământ beneficiare sunt din următoarele judeţe: Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Olt, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi capitala – Bucureşti, cu un număr estimativ de 16.000 de elevi şi profesorii lor care vor avea acces la unele dintre cele mai noi titluri din istoria României şi a Europei.

Fiecare şcoală cuprinsă în proiect va primi un set de volume reprezentative de opere istorice semnate de istorici de renume din România şi străinătate. Această ediţie este dedicată în totalitate studiului personalităţilor feminine care au făcut istorie, atât din România, cât şi din lume.

16 din cele 26 lucrări istorice sunt scrise de femei iar alte 10 abordează rolul femeilor în istoria României. Printre autoarele selectate menţionăm Adriana Babeti, Ruxandra Cesereanu, Olga Lengyel, Diana Mandache, Tatiana Niculescu şi Mihaela Simina.

Elevii şi profesorii lor vor putea aprofunda cărţi despre femei de seamă din istoria neamului nostru, dar şi din istoria lumii, printre care Regina Maria a României, Regina Elisabeta a II-a, Sissi, împărăteasa Austriei, vor putea studia faimosul jurnal al Annei Frank, dar şi mărturiile Olgăi Lengyel, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz originară din Cluj. Volumele acoperă şi relatări despre personalităţi feminine mai puţin cunoscute care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei lumii, de la începuturi până în prezent.

Pentru a treia ediţie a campaniei, History Channel continuă colaborarea cu partenerii săi de încredere: Libris.ro – cea mai mare librărie online din România – care a susţinut campania cu selecţia şi distribuţia unora dintre cele mai noi şi interesante titluri care să stârnească interesul pentru cunoaşterea istoriei, şi Salvaţi Copiii România – membră a Salvaţi Copiii International, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor – care a sprijinit acţiunea cu localizarea unităţilor şcolare care au cea mai mare nevoie de cărţi.

Emisiuni dedicate femeilor care au schimbat cursul istoriei, la History Channel

Pe 8 martie, History Channel  va lansa un podcast special ce evocă 3 personalităţi istorice feminine mai puţin cunoscute din România: Elena Ghica – una din primele femei alpinist din lume, prima care a urcat pe Vf. Mönch din Alpii Elveţieni, unde e arborat steagul României, Sarmiza Bilcescu – prima româncă avocat şi prima din lume doctor în Drept, şi Sabina Cantacuzino-Brătianu – un model de personalitate feminină ideal de evocat oricând prin modul său de viaţă şi prin activitatea sa.

Podcastul este realizat de istoricul Mihaela Simina, care a produs şi podcast-ul “Regina Maria: Fapte şi vorbe”. Podcastul Herstory va fi disponibil pe toate reţelele majore de streaming (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) precum şi pe contul oficial de YouTube al History Channel.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a declarat: „Accesul la lectură este esenţial nu doar pentru formarea cognitivă, cât şi pentru dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale ale copilului. Cunoaşterea este singura formă de putere care permite unui copil vulnerabil să-şi depăşească vulnerabilitatea socială şi să-şi construiască un viitor”.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult