Pe 11 Ianuarie 2017 a luat startul o expediţie românească ce a avut ca obiectiv atingerea celui mai înalt vârf în afara Asiei, Aconcagua (6.962 m). Expediţia a avut 12 participanţi, coordonaţi de 2 ghizi.
Eliza Niţescu, voluntar în cadrul Asociaţiei “Pavel”, care se ocupă de copiii bolnavi de cancer, a demarat o campanie de strângere de fonduri, intitulată “Aripi ca în cer”, prin care încearcă să îi convingă pe oameni că merită să doneze o sumă cât de mică pentru aceşti copii.

La finalul lunii Noiembrie a anului trecut a conceput un nou proiect împreună cu Asociaţia Pavel. Se numeşte “Alocaţia pentru sănătate”şi presupune acordarea unor fonduri suplimentare familiilor fără posibilităţi materiale, în care există un copil cu afecţiuni oncologice. Până la data de 3 Februarie 2017, campania a reuşit să adune (prin intermediul platformei de fundraising Galantom) suma 10.650 de lei.
“Am strâns cu 53% mai mult decât mi-am propus, adică 10.650 de lei. Eu mi-am propus să strâng 6.962 de lei, pentru că aceasta este înălţimea vârfului Aconcagua. Expediaţia a avut loc între 11 ianuarie şi 1 februarie, când am revenit în România, iar vârful l-am atins pe 25 ianuarie”, ne-a spus Eliza Niţescu.

10 cazuri în atenţie

“S-au stabilit şi zece cazuri care vor primi câte 1.000 de lei. Ăsta este şi scopul campaniei <<Alocaţia pentru sănătate>>, plus că îi ajutăm suplimentar financiar cu 1.000 de lei pe lună. Încercăm să ajutăm cazurile cele mai urgente. Sunt foarte mulţi copii bolnavi de cancer în acest moment care urmează un tratament – cam 550 de cazuri anual de care are grijă Asociaţia Pavel”, mai spune Eliza.
Eliza fost până acum în patru expediţii care au avut acelaşi scop – strângerea de bani pentru copiii bolnavi de cancer şi nu a avut niciun eşec.
“Am fost norocoasă şi m-am pregătit şi bine. Am şi alergat la diferite curse din ţară. Am fost singura femeie din întregul. Nu mi-am imaginat niciodată că nu voi ajunge să ating crucea de pe vârful acestui munte”, spune tânăra.
Eliza are în palmares şi escaladarea Elbrus (cel mai înalt vârf din Europa, 5.642 m, August 2016), Kilimanjaro – Uhuru Peak (cel mai înalt vârf al Africii, August 2015), precum şi cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc (4.810 m, Iulie 2014. Donaţiile pentru proiectul ALOCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE se pot face direct în contul Asociaţiei P.A.V.E.L., RO76BPOS71003031332RON0A, deschis la BancPost, cu menţiunea: donaţie pentru campania ARIPI CA ÎN CER / ALOCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE, sau prin intermediul platformei Galantom.
Asociaţia P.A.V.E.L., asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, este un ONG înfiinţat în 10 mai 1996; are drept scop îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informaţional, psihologic, social şi material copiilor, tinerilor bolnavi şi familiilor lor.