28th februarie 2021
Home » Expoziție. Momente istorice cu Familia Regală a României pe Frontul Marelui Război

Expoziție. Momente istorice cu Familia Regală a României pe Frontul Marelui Război

de reporterpenet

Vizitele Reginei Maria pe front sau amenajarea celor şapte spitale de campanie, într-o expoziţie inedită la Muzeul de Istorie

În anul Centenarului Marii Uniri, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, alături de Muzeul Național Cotroceni, organizează miercuri, 30 mai 2018, de ora 15.00, vernisajul expoziției „Familia Regală a României pe Frontul Marelui Război” (1916-1918), realizată cu sprijinul a numeroase instituții care dețin fotografii și arhive documentare.

Evenimentul are loc în cadrul Muzeului de Istorie din Târgoviște, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 30 mai – 24 iunie 2018.

Tematic, expoziția urmărește mai multe etape, începând cu ipostazele oficiale ale Familiei Regale după retragerea în Moldova, participarea la anumite evenimente, ceremonii de decorare a unor ofițeri și soldați, personal medical cu merite deosebite pe front sau în spitale etc.

Majestatea Sa, Regele Ferdinand, apare și el în cadrul expoziției în calitate de comandant suprem al armatei, împreună cu ofițerii din cadrul Marelui Cartier General, în cadrul unor inspecții pe linia frontului.

Fotografiile surprind momente ale elaborării planurilor de luptă, vizite la spitale de campanie ori implicarea misiunii militare franceze conduse de generalul Henri Berthelot.

Vizitele Reginei Maria pe front, organizarea sistemului sanitar, amenajarea celor șapte spitale de campanie și a șaptezeci de spitale în zona interioară, în clădiri publice rechiziționate, reorganizarea, la Iași, a Crucii Roșii, precum și alte aspecte ce țin de asistența medicală și socială sunt ilustrate în numeroasele imagini care însoțesc expoziția.

„Reîntoarcerea Familiei Regale la București (18 noiembrie/1 decembrie 1918) și ceremonia de întâmpinare de către oficialitățile bucureștene, alături de generalul Berthelot și soldații francezi, precum și de Armata română și populația civilă, culminează cu defilarea trupelor prin fața statuii lui Mihai Viteazul, simbol al idealului unirii.
Cele șaptezeci și șapte de panouri se constituie într-o lecție de istorie necesară oricărui român, sacrificiile imense ale înaintașilor nostri pe câmpul de luptă, eforturile pentru reducerea efectelor epidemiilor devastatoare, mobilizarea întregii suflări pentru cauza națională, meritând din plin a fi cunoscute de toate generațiile”, se arată într-un comunicat al Curții Domnești de la Târgoviște.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult