30th iunie 2022
Home » Festivalul Babel 2022, fără artiști din Ucraina sau Rusia. M.C. Ranin, regizor: „Este o ediție mai tristă”

Festivalul Babel 2022, fără artiști din Ucraina sau Rusia. M.C. Ranin, regizor: „Este o ediție mai tristă”

de reporterpenet

După o pauză de doi ani, Târgoviște va deveni, din nou, capitala internațională a teatrului de stradă. În perioada 10-19 iunie se va desfășura Festivalul BABEL – Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului, aflat la ediția a X-a.

Tema BABEL 2022 este „Limbaj”, iar organizatorii și-au propus ca această ediție să aducă în fața publicului spectacolele și evenimentele artistice vor pune în lumină limbajul ca element vital al vieții umane, acesta fiind înțeles drept cuvânt, mișcarea corpului, semne, contact vizual, scris, desen etc.

„A X-a ediție BABEL, care trebuia să aibă loc cu doi ani în urmă, când a început pandemia, este și o ediție care pentru noi este mai puțin aniversară, este o ediție mai tristă pentru că este foarte greu să repornim motoarele care s-au răcit între timp, dar și pentru că în mod normal ar fi trebuit să avem trupe din Ucraina și din Rusia. Pe această idee de teatru și educație, Festivalul de BABEL continuă cu workshopuri. Avem 100 de voluntari, elevi din liceele din Târgoviște, iar workshop-urile îi vor pregăti atât pe actorii prezenți, dar și pe elevi în ceea ce privește artele spectacolului, le vor deschide perspective, le vor arăta că ceea ce învață în școală poate fi aplicat în viață”, spune regizorul Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra, organizatorul festivalului.

Anul acesta, vor participa la BABEL artiști din teatre și companii teatrale din: Belgia, Germania, Franța, Italia, Scoția, Polonia, Republica Moldova, Algeria, Grecia, Turcia, Kazahstan, India și Coreea de Sud.

Din România, vor fi prezenți actori din Sibiu (Compania Microbis – Casa de Cultură a Studenților), Reșița (Teatrul de Vest), Petroșani (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu) dar și de la Chișinău (Teatrul Național Satiricus).

Festivalul BABEL abundă în workshopuri. „Avem 100 de voluntari, elevi din liceele din Târgoviște, iar workshop-urile îi vor pregăti atât pe actorii prezenți dar și pe elevi în ceea ce privește artele spectacolului, le vor deschide perspective, le vor arăta că ceea ce învață în școală poate fi aplicat în viață. O să aducem toată Târgoviștea pe stradă pentru că festivalul va debuta cu o paradă, așa cum v-am obișnuit în fiecare an, fiecare țară va defila cu costumele respective, vom avea jocuri de artificii, sper că vom avea motocicliști și mașini de epocă, acum suntem în negocieri. În orice caz vom arăta că suntem în sărbătoare”, a mai spus Mihai Constantin Ranin.

Organizatorii Festivalului BABEL sunt Teatrul Tony Bulandra și Primăria Târgoviște.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult