29th noiembrie 2021
Home » Festivalul „Crizantema de Aur”, o ediţia cu restricții. A 54-a. Program complet

Festivalul „Crizantema de Aur”, o ediţia cu restricții. A 54-a. Program complet

de reporterpenet

În perioada 21-23 octombrie, la Târgoviște, va avea loc, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru Unesco, cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”.

Acesta este cel mai longeviv festival muzical din România, fiind organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgovişte, cu scopul promovării Romanţei ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.
Organizatorii acestei ediţii: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.
Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 şi vor fi transmise integral în direct de TVR 3, precum şi de Radio România Antena Satelor (seara de gală).
*Evenimentele se desfăşoară la Teatrul „Tony Bulandra” şi la Muzeul „Casa Romanţei” – ambasadă a culturii la Târgovişte.

NOUTĂŢILE EDIŢIEI A 54-A ŞI EVENIMENTELE ASOCIATE FESTIVALULUI

Programul Naţional de Concerte „Tinereţea Romanţei”  – eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediţia 2021. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 23 octombrie – 20 decembrie 2021. Programul este destinat promovării tinerilor laureaţi ai festivalului şi a romanţelor noi, lansate la concurul de creaţie. Concertele sunt organizate în colaborare cu instituţii muzicale, centre judeţene de cultură, cu alte instituţii şi organizaţii din România şi din Republica Moldova.
Patrimoniul poetic al romanţei – omagiu adus poeţilor naţionali Vasile Alecsandri (200 de ani de la naştere), George Coşbuc (155 de ani de la naştere), Octavian Goga (140 de ani de la naştere). Va fi lansată Antologia „Dorurile mele” – realizată de renumitul interpret de romanţe Gheorghe Sărac. Culegerea muzicală conţine toate partiturile romanţelor compuse pe versurile poeţilor George Coşbuc, Octavian Gora şi Vasile Alecsandri. De asemenea, vor fi lansate cărţile „Romanţa şi vodevilul în opera lui Vasile Alecsandri” şi „Octavian Goga şi Romanţa «Bisericuţa din Albac»” (autorii ambelor cărţi: Marian Niţă, Cristinel Gigi Şonea, Angel-Cristian Stăiculescu).
Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creaţiei compozitorului de romanţe Henry Mălineanu, a compozitorului Ionel Fernic (120 de ani de la naştere), precum şi omagierea altor mari compozitori români: Gherase Dendrino, Temistocle Popa şi Camelia Dăscălescu (100 de ani de la naştere).

PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR” 21-23 octombrie

• Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 54-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR3 în perioada 21-23 octombrie 2021, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct seara de sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 18.00.
• Ediţia a 54-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:
a) Concursul de interpretare –  joi, 21 octombrie 2021;
b) Concursul de creaţie – vineri, 22 octombire 2021;
c) Gala laureaţilor – sâmbătă, 23 octombrie 2021
d) Microrecitaluri „La izvoarele romanţei” – joi, 21 octombrie 2021
e) Concertul „Tinereţea Romanţei” –  vineri, 22 octombrie 2021
f) Concertul „Te iubim, Romanţă” – sâmbătă, 23 octombrie 2021
g) La Muzeul „Casa Romanţei” din Târgovişte – unic în România, vor avea loc şi alte evenimente asociate: lansări editoriale şi discografice, dezbateri şi mese rotunde dedicate celebrării patrimoniului muzical şi poetic al romanţei.
• Concursul de Interpretare: participă 14 concurenţi selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale, realizate în perioada 01-15 spetembrie 2021, în România şi în Republica Moldova;
• Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;
• Acompaniază orchestrele:
-„Dor românesc” – dirijor Ştefan Cigu
-„Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu
• Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova care promovează romanţa.
• Juriul Concursului de Creaţie va fi format din compozitori desemnaţi de UCMR şi de UMM.
• Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu, Miruna Ionescu şi Silviu Biriş.
• Scenografia: Bogdan Dobre
Co-producător: TVR3 – transmisiune în direct.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult