28th martie 2024
Home » FOTO Perseide 2017. Zeci de tineri au stat cu ochii pe cer la Runcu

FOTO Perseide 2017. Zeci de tineri au stat cu ochii pe cer la Runcu

de reporterpenet

FOTO Cum s-a văzut ploaia de stele la apogeu. Noaptea trecută au putut fi observaţi până la cinci meteori pe minut

Peste 200 de meteori au putut fi observați pe cerul României, noaptea trecută, în punctul de maximă activitate a curentului de meteori Perseide. „Ploaia de stele” așa cum mai este numită în popor, a adunat zeci de tineri la poalele Muntelui Leaota, în Dâmbovița, care au prins în obiectiv fiecare meteor.

Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia (anuală) a roiului Perseide, care îşi va atinge maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12-13 august. Acestea pot fi observate şi cu o zi înainte şi după, vineri, respectiv duminică, din zone ferite de poluarea luminoasă. Grupul organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) s-a stabilit la o pensiune din Runcu, acolo unde au făcut observații toată noaptea.

Societatea Astronomică Română de Meteori a organizat în perioada 11-13 august la Runcu Stone, jud. Dâmboviţa, Tabăra Perseide 2017, ediţia a 25-a, cu ocazia observării maximului de activitate a curentului de meteori Perseide. La eveniment au participat 45 de persoane. S-a ţinut un curs de meteori apoi a fost observată activitatea curentului de meteori Perseide.

„În noaptea de 12/13 august a avut loc maximum de activitate. În prima parte a nopţii Luna a lipsit de pe cer, claritatea cerului a fost foarte bună iar activitatea meteorilor una ridicată, fiind văzuţi peste 100 de meteori în mai puţin de 2 ore. După miezul nopţii, odată cu ridicarea Lunii pe cer, lumina acesteia a făcut ca cerul să devină mai luminos şi astfel nu s-au mai putut vedea meteorii mai slab strălucitori. Totuşi, activitatea Perseidelor s-a menţinut la un nivel foarte bun, până spre dimineaţă fiind văzut peste 200 de meteori. Au fost observaţi uneori şi 4-5 meteori pe minut”, a precizat Valentin Grigore, președintele SARM.

FOTO Cum s-a văzut ploaia de stele la apogeu. Noaptea trecută au putut fi observaţi până la cinci meteori pe minut

Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord-est a cerului.

„Au apărut foarte mulţi meteori strălucitori, printre care şi câţiva bolizi. Cel mai puternic a fost un bolid de -5 (mai strălucitor decât planetă Venus – Luceafărul de dimineaţă) care a lăsat şi o urmă luminoasă vizibilă câteva zeci de secunde pe cer. Chiar dacă zorii au început să apară, activitatea meteorilor a continuat să fie bună până când toate stelele au dispărut de pe cer”, a mai spus Valentin Grigore.

Curentul de meteori Perseide generează în fiecare an în preajma datei de 12 august o frumoasă „ploaie de stele căzătoare”.

Cerul este brăzdat de lumina meteorilor ce par a radia din constelația Perseu. Meteorii se observă cu ochiul liber din zone situate departe de poluarea luminoasă a orașelor. Anul acesta curentul de meteori Perseide va atinge maximum de activitate în noaptea de 12 spre 13 august.

GALERIE FOTO PERSEIDE 2017

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult