19th mai 2024
Home » FOTO Vestea înfiinţării Muzeului Evoluţiei Omului, la Târgovişte, a ajuns până la Bruxelles

FOTO Vestea înfiinţării Muzeului Evoluţiei Omului, la Târgovişte, a ajuns până la Bruxelles

de reporterpenet

Muzeul Evoluţiei Omului de la Târgovişte a atras rapid nu doar privirile cunoscătorilor din ţară, dar şi din străinătate. Piesele de excepţie expuse în cadrul Curţii Domneşti sunt căutate de europeni, iar iniţiatorul muzeului, prof. Marin Cârciumaru, va primi din partea Radio România Cultural, premiul pentru „ştiinţă”.

„Ei m-au ales cu Muzeul Evoluţiei Omului de la Târgovişte. Am fost foarte surprins că am primit premiul şţiinţific al Româneii Cultural. Eu consider că pentru oraş şi pentru muzeu e un premiu important. Eu doar întâmplător am intrat aici”, a declarat pentru „Adevărul”, prefesorul Cârciumaru.

Gala Radio România Cultural va avea loc pe 24 martie, la Bucureşti.

Unicat în România şi în Europa Centrală și de Sud-Est

Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic este primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est. Acesta este centrat pe descoperirile cele mai importante făcute în paleoliticul superior și mijlociu din România.

În muzeu se regăsesc artefacte care fac parte, în mod cert, din patrimoniul arheologic universal, precum sunt cele mai vechi marturii din lume privind simbolismul omului de Neanderthal, reprezentate prin recipientele pentru prepararea ocrului si o geoda vopsita cu ocru de peste 50.000 de ani, descoperite în peștera Cioarei-Boroșteni (jud. Gorj), unicul colier din cochilii de melci de mici dimensiuni din Europa, de circa 29.000 de ani, cel mai vechi instrument de suflat din Romania, un fluier gravetian, de peste 20000 de ani, multe pandantive din dinti de animale și pandantive din piatră gravate, unele chiar mai vechi de 25000 de ani etc., toate acestea descoperite în siturile Piatra Neamț-Poiana Cireșului (jud. Neamț) și peștera Cioarei-Boroșteni. De altfel, în muzeu se concentreaza peste 3/4 din toate obiectele de podoabă și de artă descoperite în România, mai vechi de 10.000 de ani.

„Sunt foarte surprins de succesul pe care îl are muezul. E foarte vizitat. E cel mai vizitat dintre toate secţiile CN Curtea Domnească. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti,care au aflat de asta pe internet. Este regretabil că nu vin mai mulţi din Târgovişte. Mai vin şi învăţători şi profesori, care, ulterior, se întorc cu elevi. Poate ar trebuie făcut mai multe în privinţa asta, pentru că lumea care vine rămâne foarte impresionată. Vin oameni cu o cultură ridicată. Am avut şi grupuri din Belgia, care au venit special când au auzit de muzeul acesta, pentru că au şi ei un muzeu al evoluţiei, dar nu au piesele pe care le avem noi. Este o lucrare fantastică. Trebuie să ne dăm mână să încercăm să facem multe promovarea acestui muzeu”, a mai spus Marin Cârciumaru.

În muzeu este reconstituită una dintre cele mai mari peșteri dintr-un muzeu din România, și singura în care se regasesc oameni de Neanderthal realizați prin respectarea tuturor exigențelor privind morfologia acestora, surprinși în cele mai caracteristice preocupări, cum ar fi cioplirea uneltelor sau prepararea coloranților, un Homo Sapiens din Paleoliticul Superior, într-o firească ipostază de vânătoare, alături de un cort specific gravetianului.

Expunerea materialui arheologic este foarte modern concepută, apelându-se la modalități moderne de prezentare a informațiilor, cum ar fi plasmele pe care rulează reconstituirea procedeelor tehnologice care au stat la baza realizării uneltelor și armelor din piatră și os, în perioade cu mult superioare vârstei de 10.000 de ani, toate artefactele fiind încadrate într-un mediu natural.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult