11th decembrie 2024
Home » FOTO VIDEO Lungulețu s-a tranformat în patria dovlecilor de toate formele și culorile

FOTO VIDEO Lungulețu s-a tranformat în patria dovlecilor de toate formele și culorile

de reporterpenet
FOTO VIDEO Lungulețu s-a tranformat în patria dovlecilor de toate formele și culorile

FOTO VIDEO Lungulețu s-a tranformat în patria dovlecilor de toate formele și culorile

Mormane de dovleci de toate dimensiunile zac pe marginea drumului în comuna renumită pentru producțiile de varză și cartofi, Lungulețu. Mulți dintre agricultori au pus dovleci pe suprafețe mari cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar acum stau cu marfa nevândută.

Cultura dovleacului comestibil, a dovleacului plăcintar este o afacere spre care se îndreaptă acei fermieri care deja lucrează suprafețe agricole și își doresc să aibă recolte care se valorifică până toamna târziu.

Cei mai mulți dintre cei care cultivă bostani de plăcinte încep cu parcele mai mici și se extind pe măsură ce își formează o clientelă și cererea le crește, potrivit agrointel.ro. O mare importanță o au soiurile de dovleac pe care le aleg, cel mai ușor de comercializat fiind dovleacul plăcintar, urmat aproape de dovleacii de tip american, căutați pentru petrecerile de la finele lunii octombrie, de Halloween.

Cei mai mulți nu recunosc faptul că au luat fonduri europene pentru a planta dovleci.

„i-aș da cu 20-30 de bani kilogramul”

„Degeaba avem producție dacă nu face nimeni marketing cu noi, nu ne ajută nimeni. Ce mai vindem, mai dăm la poartă, la stradă. Eu nu am făcut proiect european. Să mă bag scalvi la ei? Am muncit pentru ei. Nici nu știu ce voi scoate anul acesta, pentru că i-aș da cu 20-30 de bani kilogramul. Am pus dovleci pe o jumătate de hectar. Anul acesta nu merge nimic. Anul trecut i-am dat la supermarket, dar anul acesta nimic. Nu s-a interesat nimeni de ei. Dovlecii sunt buni pentru copt, pentru prăjituri, pentru Halloween. Dacă nu îi vând, îi arunc la gârlă”, spune Ion Pătrașcu.

În lipsa marilor clienți, agricultorii spun că vor da dovlecii la porci sau capre.

„Marfa este extrem de ieftină anul acesta. O să îi dăm la animale să îi mănânce, la porci, la capre. S-au cultivat foarte mulți dovleci. Toată lumea a pus, pentru că s-au ăcut proiecte multe și omul a trebuit să pună ce scria în proiect. Eu nu am pus pentru că nu am pământ mult. Proiectele sunt rentabile, dacă stăm să ne gândim că primești 40.000 de euro. Trebuie să ai două hectare de teren, minim. Eu pe o jumătate de hectar am produs 40 de tone. Tot satul are dovleci”, spune domnul Mihai.

Dovlecii de Haloween se vând cu 70-80 de bani kologramul, iar dovleceii de ornament se vând cu 2-3 lei bucata.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult