16th aprilie 2021
Home » Gabriel Banu, lider sindicat Mechel, acuză guvernanţii de campanie murdară pe cârca muncitorilor

Gabriel Banu, lider sindicat Mechel, acuză guvernanţii de campanie murdară pe cârca muncitorilor

de reporterpenet

Mechel-Targoviste-revine-la-vechea-denumire-de--Combinatul-de-Oteluri-Speciale---COS--Targoviste

Comisia Europeană (CE) a propus să se aloce României 3,6 milioane de euro pentru a ajuta 1.000 de foşti salariaţi ai întreprinderii de produse siderurgice Mechel Câmpia Turzii şi ai producătorului Mechel Reparaţii Târgovişte SRL să îşi găsească noi locuri de muncă. Sindicaliştii nu cred, însă, în promisiuni deşarte care apar în plină campanie electorală.

„UE poate aloca nişte fonduri pentru crearea de locuri de muncă. Problema se pune: cine ia banii aceştia? Eu cred că e doar aşa de campanie. UE aruncă cu banii în tine, dar nu eşti în stare să îi iei. Până vor veni banii, e cale lungă. Sunt bani de reconversie profesională, nu că se dau banii cash. Banii se pot folosi şi pentru înfiinţarea de firme. Oricine îşi poate face o firmă, dar ar trebui să ia forţă de muncă de la Mechel. Cred că abia spre toamnă se poate vorbi de treaba asta”, a declarat Gebriel Banu, liderul sindicatului „Metalurgistul” din cadrul Mechel Târgovişte.

Potrivit unui comunicat al CE, propunerea a fost transmisă spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri al UE. Banii ar urma să fie alocaţi din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG).

„Măsurile cofinanţate de FEG ar ajuta 1.000 de lucrători să îşi găsească noi locuri de muncă, oferindu-le orientare în carieră şi evaluarea competenţelor, formare profesională, sprijin pentru antreprenoriat şi diverse tipuri de indemnizaţii. Una dintre măsurile emblematice va consta în acordarea de sprijin unui număr de 250 de lucrători pentru a înfiinţa o întreprindere cooperativă care va produce echipamente sportive”, informează CE.

Costul total estimat al pachetului de măsuri este de 7,14 milioane de euro, FEG urmând să pună la dispoziţie jumătate din sumă.

Mechel Câmpia Turzii şi Mechel Reparaţii au aparţinut grupului siderurgic rus Mechel. La sfârşitul anului 2011, grupul s-a confruntat, în cadrul operaţiunilor din România, cu dificultăţi financiare. Societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultăţilor financiare ale întreprinderii, care a decis să iniţieze concedieri colective.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult