25th septembrie 2021
Home » „Gară pe drumul marii Uniri” la Târgoviște. Imagini în premieră

„Gară pe drumul marii Uniri” la Târgoviște. Imagini în premieră

de reporterpenet
"Gară pe drumul marii Uniri" la Târgoviște. Imagini în premieră

„Gară pe drumul marii Uniri” la Târgoviște. Imagini în premieră

O expoziție care avea loc la Târgoviște prezintă, în premieră, imagini care ilustrează tradiția militară a orașului și imagini de o mare însemnătate pentru istoria feroviară legate de construcția căii ferate ce leagă Târgoviște de București.

Târgoviște, capitala medievală a Țării Românești, va găzdui vernisajul expoziției „Gară pe drumul marii Uniri”, un proiect de promovare a patrimoniului cultural național, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.Gara Tgv

Proiectul încearcă să pună în lumină rolul important al căilor ferate în dezvoltarea României Moderne și desfășurarea Primului Război Mondial, printr-o expoziție fotodocumentară itinerantă care poposește și la Târgoviște, între 1 și 9 septembrie. Expoziția va avea loc la Muzeul de Istorie.

Tronsonul de cale ferată Târgoviște – București a fost inaugurat în 1894 și realizat de către Regimentul I Geniu al armatei Române, într-o vreme în care dezvoltarea rețelei feroviare era realizată prin concesionari străini.

În timpul Primului Război Mondial, Regimentul III Dâmbovița nr. 22 a primit Ordinul „Mihai Viteazul” pentru vitejia sa din campania din Transilvania din 1916, dar și pentru bărbăția soldaților săi în timpul marilor bătălii de la Mărăști, Oituz si Mărășești din vara anului1917.

Organizatorul vernisajului este Asociația Dar Development, în cadrul parteneriatului cu Departamentul Centenar al Guvernului României.

Gara Tgv

Partenerii Asociației DARDEVELOPMENT sunt instituții de prestigiu care gestionează patrimoniul cultural al României: Arhivele Naționale ale României, Primăria Municipiului Iași, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu” și comunitatea “Călător prin gările de odinioară”, iar la Târgoviște expoziția noastră se află sub egida Consiliului Județean Dâmbovița.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult