„Sărim în piscină şi…dacă suntem cuminţi, ne dă drumul şi la apă”… Vechiul banc e la un pas să devină realitate la Târgovişte, unde se construieşte un ştrand… fără alimentare cu apă!
Bizara lucrare costă 88 de milioane de lei! Este vorba despre bani europeni, aşa că autorităţile au găsit rapid vinovatul. Proiectantul, o firmă din Bucureşti, a „omis” din plan racordarea bazinelor, dar greşeala e plătită din banii contribuabililor.
Complexul Turistic şi de Natație este singurul de acest fel din Sudul României și ar fi trebuit să fie gata în octombrie anul trecut. Omisiunile grave din proiect ne costă zeci de miliarde, iar Primăria Târgoviște încearcă acum să mai reducă din aceste pierderi prin tragerea la răspundere a celor vinovați.
Cel puțin unul dintre vinovați este proiectantul, Romair Consulting
“Motivația proiectantului, să vă spun sincer, a fost aceea că proiectul a fost executat într-un termen foarte scurt. Pe mine nu mă încălzește cu nimic și nici pe târgovișteni. Vom ști să recuperăm și eventualele prejudicii la momentul la care vom trage linii”, spune primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan.
Mai exact, proiectantul, Romair Consulting, s-a oprit cu conducta de apă la 30 de metri de ștrandul pentru adulți. Asta, dar și alte omisiuni, printre care lipsa asfaltării pe anumite alei din Complex, au făcut ca Primăria Târgoviște să fie nevoită să facă un plan reviziuit la proiectul inițial din 2010 semnat de fostul primar Gabriel Boriga și de ministrul Dezvoltării de la acea vreme, Elena Udrea.
Tocmai din această cauză, termenul de finalizare a fost devansat de la octombrie 2014, la decembrie 2015.
Complexul de Natație este ridicat la marginea Târgoviștei, pe locul fostei Baze de Agrement Crizantema. Complexul prevede construcția, pe o suprafață de 11 hectare, a unui bazin de dimensiuni olimpice, ștranduri, terenuri de sport, spații de joacă pentru copii, un Aqualand și două tobogane.
Cine este Romair Consulting
Romair Consulting este unul dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa proiectelor pe fonduri europene, cu afaceri de 6-8 milioane de euro pe an, iar antreprenorul este Gheorghe Boeru.
“Diferența dintre noi și companiile multinaționale ține mai mult de structură, și nu de concept. Pentru Romania, dorim să construim proiecte cu care să rămânem în istorie și să demonstrăm ca țara noastră își are locul bine stabilit în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Suntem o companie de familie și îmi doresc ca Romair Consulting să urmeze permanent abordarea unei familii puternice”, se arată pe pagina de internet a firmei.
Romair Consulting, controlată de Gheorghe Boeru, se află în mijlocul unui licitații cu dedicație între CJ Cluj și firma de consultanță, pentru groapa de gunoi a Clujului. Presa locală a catalogat acest contract ca fiind unul păgubos.
De asemenea, CJ Constanţa, sub conducere PSD, a plătit 2,6 milioane lei firmei Romair Consulting pentru a-i găsi finanţarea necesară returnării unei datorii către Comisia Europeană, apărută după ce însuși președintele CJ ar fi ordonat blocarea proiectului, invocând probleme la structura de rezistență a clădirii. Compania a găsit în 6 luni răspunsul la solicitare.
Romair Consulting Ltd a mai fost implicată în servicii de consultanţă într-una din cele mai controversate licitaţii ale Primăriei Botoşani, pentru un parc de agrement de 7 milioane de euro.
Pe vremea guvernării Năstase, Romair Consulting Ltd a câştigat numeroase licitaţii pe bani publici. Spre exemplu, în 2005 firma lui Gheorghe Boeru a obtinut de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) contracte de efectuare a studiilor de fezabilitate pentrure ecologizarea celor mai mari parcuri bucureştene. Pentru întocmirea acestor studii, Boeru a încasat atunci circa 1.000.000 de lei.