30th iunie 2022
Home » Hotelul spațial – construcția ireală gândită de un grup de elevi, în frunte cu Vlad, din Răcari. Cum arată viitorul în opinia lor

Hotelul spațial – construcția ireală gândită de un grup de elevi, în frunte cu Vlad, din Răcari. Cum arată viitorul în opinia lor

de reporterpenet

Vlad Panduru, elev în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic „Ion Ghica”, din orașul dâmbovițean Răcari, se numără pintre cei mai vizionari elevi din lume.

Vlad, alături de opt colegi din București, Constanța și Brăila (echipa „4Future”), a câștigat premiului „Honorable Mention” (n.r. mențiune), la NSS Space Settlement Contest, un concurs internațional organizat de National Space Society în colaborare cu NASA.

Fără vreun profesor îndrumător, elevii au realizat conceptul unui hotel care plutește în spațiu cu ajutorul câmpului magnetic al Pământului și care poate găzdui 10.000 de persoane, care ar putea trăi acolo exact ca pe planeta nostră.

Vlad și colegii săi au muncit patru luni la realizarea structurilor de bază din care trebuie alcătuit hotelul, calculele pentru plasarea ei în orbită, nevoile de bază ale potențialilor ei locuitori, crearea unor sisteme de recirculare a resurselor utilizate, reciclarea deșeurilor produse precum și un model economic și de guvernare eficient. Practic oamenii vor etudia și vor munci acolo.

Energia folosită este produsă cu ajutorul panourilor solare iar cele 10.000 de persoane ar avea la dispoziție un hotel de aprox. 80.000 de mp. Hotelul ar avea un cost de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.

„Ideea noastră a fost să recreăm aproape toate codițiile de pe Pământ, ca oamenii să se simtă ca acasă, să locuiască acolo, asigurând totuși loc de muncă, casă, grădină pentru cultivarea legumelor, tot ce e pe pământ. Nu am luat chiar orice în calcul, dar avem nava în sine împărțită în mai multe sectoare, pentru a ușura condițiile de a trăi”, spune Vlad.

Primele locuri la acest concurs au fost ocupate tot de echipe românești, urmate de echipe din India. În total au participat peste 3.000 de tineri din toată lumea.

„Eu am mai fost la concursul ăsta și anii trecuți și știam ce aveam de făcut și nu mai aveam nevoie de un profesor. Ne-am căutat parteneri și ne-am apucat de lucru. Hotelul nostru plutește în spațiu la fel ca și Stația Spațialaă Internațională. Plantele s-ar produce la lumină artificială, în solar. Se va consuma și carne pentru că vom crește și animale. Apa va proveni din ocean și prelucrată acolo în hotel. Când nu ne va mai putea susține pământul, cel mai probabil din cauza noastră, vom trăi în nave spațiale, ori vom găsi o altă planetă pe care să o colonizăm”, crede Vlad.

„NSS Space Settlement Contest” este o competiție anuală, ținută la nivel global, care îi încurajează pe elevi să creeze o așezare spațială pe care să simuleze condiții normale de trai.

Pentru a putea participa la concursul, care a avut loc în SUA, elevii au fost ajutați de părinții lor, care au căutat sponsorizări. Astfel, s-a ajuns la suma de 25.000 de euro, bani de la diverse societăți.

„Vlad este iubitor de nou, de creativitate, de lucruri frumoase și inovative. El a făcut structura navei, el a conceput-o. Pentru că nu au avut profesor îndrumător au lucrat cu toții 4 luni, în fiecare zi. Aveau ședințe seara, făceau tot felul de simulări, lucrau până la 3 dimineața. Se culca 3 ore și apoi se ducea la școală. Nu este o joacă ce au făcut ei. Trebuia să te raportezi la viața reală pe o astfel de navă”, ne-a povestit mama lui Vlad, Luxandra Cecilia Panduru.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult