15th aprilie 2021
Home » Imagini din dronă cu lucrările de la Turnul Chindiei. „Sperăm să avem o creștere a numărului de turiști”

Imagini din dronă cu lucrările de la Turnul Chindiei. „Sperăm să avem o creștere a numărului de turiști”

de reporterpenet

Proiectul european, care presupune lucrări de restaurare și conservare ale Complexului Național Muzeal Curtea Domnească (CNMCD) din municipiul Târgoviște, este acoperit în proporție de peste este 60%, anunță CJ Dâmbovița.

Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște se află într-un vast proces de restaurare și conservare grație unui proiect implementat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Proiectul urmărește valorificarea durabilă, prin conservare și protejare, a celor 4 obiective istorice: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

Valoarea acestui proiect este de aproximativ 20 milioane lei – finanțare europeană, iar cofinanțarea de 550.000 lei este susținută de Consiliul Județean Dâmbovița. Termenul de finalizare al proiectului este iulie 2022.

„În incinta Curții Domnești din Târgoviște se realizează cel mai mare și cel mai important proiect privind reabilitarea monumentelor istorice de aici, din incinta Curții Domnești. Prin acest proiect, se vor reabilita ruinele Bisericii-Paraclis, Biserica Mare „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sfânta Vineri și, nu în ultimul rând, Turnul Chindiei, un monument și obiectiv cultural, turistic, la nivel național – nu doar pentru județul Dâmbovița. Sunt convins că proiectul se va finaliza înaintea termenului prevăzut, conform contractului, de 24 luni. Anul trecut, când a fost vârful pandemiei, am avut un număr semnificativ de vizitatori la Curtea Domnească. Sperăm ca, prin reabilitarea obiectivelor pe care le-am amintit, să avem o creștere a numărului de turiști și să promovăm patrimoniul cultural din județul Dâmbovița”, a precizat președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Până în prezent, la Turnul Chindiei a fost decopertată tencuiala interioară, iar în continuare se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate și cele electrice. La partea superioară s-au curățat crenelurile, pentru a se vedea care sunt problemele și pentru a fi refăcute zonele afectate.

La Biserica Paraclis, se reface zidăria pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute porțiunile macerate, grav afectate de umezeală, urmând a se lucra la coronamentul de piatră pentru partajarea lor.

În ceea ce privește lucrările realizate la Biserica Sfânta Vineri, în scurt timp se va termina de bătut șița; s-au desfăcut și s-au curățat zonele de zidărie deteriorate și se vor reface zonele cu integrare cromatică, biocidare și consolidare.

La Biserica Domnească, se lucrează la ultimele prinderi de șorțuri de la învelitoare, integrarea cromatică pe zonele de zidărie unde s-a intervenit, biocidare, iar în etapa următoare se va desface schela și se vor reface trotuarele.

„Turnul Chindiei este simbolul municipiului Târgoviște și cred că acest proiect vine să răspundă unei necesități importante. Am convingerea că va fi o investiție de succes și de asemenea, o investiție realizată mai rapid decât termenul contractual, ceea ce pentru Târgoviștea turistică înseamnă foarte mult”, a precizat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

Edilul a anunțat că s-a deblocat și investiția de modernizare și restaurare a Porții Vânătorilor. Proiectul a fost depus la Institutul Național al Patrimoniului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult