22 de persoane, printre care şi copii, din comuna dâmboviţeană Aninoasa, au ajuns la spital după ce au consumat apă neconformă timp de mai multe zile. Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa spune că în conducta de apă potabilă s-a infiltrat apă din canalizare şi că problema era cunoscută încă de acum doi ani, dar nu s-a descoperit, până acum, cauza.
Abia zilele trecut s-a aflat că o conductă de apă trece prin căminul de canalizare, spune actuala conducere a Companiei de Apă, care a constatat că problemele cu apa au mai fost semnalate şi în urmă cu doi ani.
„Cauza nu a putut fi cunoscută până astăzi şi este surprinzătoare din punct de vedere al normelor de construcţie a sistemelor de apă potabilă. În zona pasajului de la Aninoasa, unde sunt podul şi calea ferată există un sistem de canalizare şi de alimentare cu apă a zonei făcut încă din anii 68-70 de către Petrol. Acea conductă este o reţea de oţel care trece printr-un canivou de canalizare. L-am descoperit şi am constatat că atunci când apa a fost la presurizată a fost posibilă o inflitrare a acestei ape. Nivelul apei din canalizare este atât de ridicat încât loveşte cam o treime în conducta de apă. Eu aşa ceva nu am văzut niciodată şi mă mir cum a putut să fie acceptat un astfel de proiect, chiar dacă vorbim de anii 70. Ca măsură, am înlocuit această reţea din metal cu una din polietilenă de înaltă densitate”, a declarat Dorin Staicu, directorul Companiei de Apă, într-o conferinţă de presă.
Medicii spun că pacienţii sunt în afara pericolului, dar au nevoie de tratement de specialitate.
„În perioada 21-24 martie s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase, 22 de persoane. 8 adulţi şi 9 copii au fost examinaţi şi au primit recomandări de regim alimentar şi au rămas sub supravegherea medicilor de familie pentru monitorizare. Prezentau scaune diareice şi vărsături. 5 adulţi au fost internaţi cu acelaşi diagnostic, de gastroenterocolită acută. De remarcat faptul că toţi aceşti pacienţi proveneau din zone Viforâta-Aninoasa-Săteni. Evoluţia pacienţilor internaţi a fost bună. A fost anunţată DSP pentru a demara o anchetă epidemiologică”, a declarat dr. Elena Firoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Târgovişte.
„Acum beau numai lapte”
Oamenii din Aninoasa se tem să mai bea apă pentru că mulţi s-au tratat acasă cu ceaiuri sau lapte bătut şi nu s-au dus la spital.
„Am fost rău de tot. Mă durea în capul pieptului, vomitam. Am zis că mor. Trei zile au zăcut. Îşi bat joc de noi. Am zis că avem şi noi apă bună. M-am tratat cu ceaiuri, cu lapte bătut. Nu am ştiu. Am alfat ulterior. Era exact cum beai apă direct din gârlă. Nu mai beau apă”, a declarat Valerică Dragnea.
„S-a spart o conductă şi s-au îmbolnăvit mulţi oameni. Am băut apă cu dejecţii. Multă lume a ajuns la perfuzie. Eu acum nu mai beau”, ne-a spus Lucian Ivanovici.
„Nepoţelul meu a fost rău. Azi nu a mers la şcoală. Îl doare burta şi vomită mereu. Din cauza apei”, ne-as spus un altă localnic.
„Este extrem de regretabil din partea noastră”
Pagubele sunt asumate de CATD şi se poate ajunge până acolo încât o parte din facturi să fie suportate de companie.
„S-a întâmplat. Este extrem de regretabil din partea noastră şi ne cerem mii de scuze pentru această situaţie. Aş vrea să înţelegeţi aspectul din punct de vedere al situaţiei existente când o reţea a fost practic depistată cu probleme în urmă cu doi ani şi din păcate, atunci nu s-a acţionat. Am dispus înlocuirea conductei pe circa 300 de metri, astfel încât, întreaga zonă să gie alimentată cu zonă care traversează numai reţea de polietilenă. Am făcut o super-clorinare ca să avem certitudinea că apa nu va fi infestată de vreun termen patogen”, a mai spus Staicu.
Potrivit DSP Dâmboviţa, la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgoviste se află, în prezent, 5 persoane internate, 2 fiind copii.