Ziua Europeană a Limbilor (European Day of Languages – EDL) este un eveniment ce se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 26 septembrie şi se vrea a fi un elogiu adus diversităţii lingvistice.
Anul 2016 marchează a 15-a aniversare a Zilei Europene a Limbilor, prin acest eveniment celebrat la iniţiativa Consiliului Europei urmărindu-se sensibilizarea tinerei generaţii, dar şi a adulţilor cu privire la importanța învățării limbilor, precum şi promovarea bogăției diversității culturale și lingvistice a Europei.
Şcoala Gimnazială „Diaconu Coresi” din localitatea Fieni s-a alăturat şi ea sărbătoririi acestui eveniment, derulând cu această ocazie Proiectul “Învaţă-mă câteva cuvinte în limba ta !”.
“Învaţă-mă câteva cuvinte în limba ta !” sau altfel spus “Teach me a few words in your language!” este un proiect ce se desfăşoară la nivelul Clasei a III-a C step by step “Albinuţele vesele”, în perioada 01.09.2016 – 31.10.2016, profesoare coordonatoare fiind Nicoleta DOAMNA şi Elena ISTRATE.
“Teach me a few words in your language!” este un proiect de colaborare între 27 de şcoli din 13 ţări europene: Franţa, Italia, România, Ucraina, Spania, Bulgaria, Germania, Lituania, Ungaria, Grecia, Polonia, Germania şi Macedonia.
Iniţiat la nivel european de profesoara Pascale Darie-Brient din Franţa şi de profesoara Roberta Giangiuliani din Italia, “Teach me a few words in your language!” se derulează prin intermediul platformei şcolare europene eTwinning şi urmăreşte:
• să promoveze limba maternă,
• să lărgească orizontul lingvistic,
• să crească gradul de constientizare a importanţei civilizării,
• să îmbogăţească cunoştinţele geografice, să creeze capabilitatea de a citi o hartă, de a numi şi localiza diferite ţări,
• să crească gradul de constientizare a importanţei învăţării unei limbi străine,
• să creeze ocazii de comunicare a elevilor din diferite ţări europene,
• să creeze ocazii de practicare a unei limbi străine, astfel încât elevii să asculte şi să înveţe câteva cuvinte într-o limbă străină,
• să promoveze utilizarea instrumentelor TIC.
Cu ocazia EDL 2016, “Teach me a few words in your language!” a urmărit în esenţă să celebreze cetăţenia şi diversitatea lingvistică.
“Teach me a few words in your language!” a fost înscris şi pe website-ul dedicat evenimentului “Ziua Europeană a Limbilor”, respectiv http://edl.ecml.at/.
Punctul de Contact Naţional ce coordonează EDL la nivel național, prin d-na profesoară Rodica Mighiu, ne-a pus la dispoziţie o mulţime de articole pentru promovarea evenimentului nostru: click bands, wrist bands, stickers, flyere, postere.
Pe data de 26 septembrie 2016, ne-am strâns prietenii alături de noi şi am încercat să descoperim lucruri noi despre apariţia limbilor, despre Turnul Babel, despre limbajul semnelor, am realizat steaguri ale ţărilor europene şi am confecţionat cărţi poştale, care urmează să fie trimise prin curier partenerilor noştri şi prin care încercăm să-i învăţăm pe aceştia câteva cuvinte în limba română, cum ar fi bună, mulţumesc, scuză-mă, la revedere.
Activitatea a debutat cu intonarea imnului naţional, ca o subliniere a faptului că limba română este o limbă europeană şi implicit o sărbătorim şi pe ea. Apoi, cu ajutorul videoproiectorului am vizionat un filmuleţ realizat de cadrele didactice şi dedicat EDL 2016, postat pe youtube la adresa https://www.youtube.com/watch?v=HLHoAk5yVA0 , marcând ideea că acest eveniment este pentru toată lumea şi că limbile străine ne educă şi ne îmbogăţesc lingvistic şi cultural.
D-l Vlăduţ Andreescu – Managerul Centrului EUROPE DIRECT Târgovişte, Pr. Octavian Pleşa şi d-na Camelia Moraru – Directoarea Şcolii Gimnaziale Diaconu Coresi ne-au împărtăşit câteva idei despre importanţa cunoaşterii a cât mai multor limbi străine, ne-au mângâiat cu căldura vorbelor lor experimentate, au lucrat alături de noi şi s-au distrat în mijlocul nostru.
Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte a dăruit copiilor pix-uri cu însemnele Uniunii Europene, cu urarea să-l folosească la scrierea corectă a cuvintelor în limbi străine.
Am găsit de cuviinţă, în cadrul activităţii derulate în data de 26 septembrie 2016, să îmbinăm tradiţionalul cu modernul, tradiţionalul straielor noastre populare cu modernul unei sărbători deschizătoare de noi posibilităţi pentru piticii noştri.
La final am cântat cu toţii “Hello to all the children of the world”, salutându-ne partenerii cu zâmbetul pe buze şi cu mulţumire în inimi că suntem împreună şi că suntem parte a unei diversităţi culturale şi lingvistice care nu poate decât să ne bucure.