7th martie 2021
Home » Jeff Bezos, cel mai bogat rom din istoria recentă. Însă, în întreaga istorie, nici nu se apropie de Ginghis Han sau Regele Solomon

Jeff Bezos, cel mai bogat rom din istoria recentă. Însă, în întreaga istorie, nici nu se apropie de Ginghis Han sau Regele Solomon

de reporterpenet

Jeff Bezos a devenit cel mai bogat om din istoria recentă. Însă, la scara întregii istorii, nici nu se apropie de Ginghis Han sau Regele Solomon

Cu o avere de 150 de miliarde de dolari, în termeni ajustaţi la inflaţie, Jeff Bezos a devenit în mod oficial cel mai bogat om din istoria recentă, în ziua evenimentului comercial Amazon Prime Day, un maraton de cumpărături online la nivel global.

Potrivit estimărilor realizate de Coresight, Amazon va înregistra în Prime Day vânzări de 3,4 miliarde de dolari la nivel global, cu 40% mai mult faţă de anul trecut, relevă MarketWatch, citat de news.ro.
Atingând pragul de 150 de miliarde de dolari, Bezos nu doar că îşi consolidează avansul în topul miliardarilor, ci devine şi cel mai bogat om din istoria recentă, cel puţin din 1982 încoace, de când revista „Forbes“ alcătuieşte celebrele sale clasamente, scrie agenţia Bloomberg.
Creşte avansul faţă de Bill Gates
Fondatorul şi directorul general al Amazon era deja cel mai bogat om din lume, la cursul actual al dolarului, înaintea lui Bill Gates, aflat pe locul al doilea în indicele Bloomberg al miliardarilor, potrivit Adevărul.ro
Bill Gates, co-fondator al Microsoft, n-a reuşit să atingă nici pragul depăşit acum de Bezos: el a avut pentru scurt timp o avere de 100 de miliarde de dolari în 1999, respectiv de 149 de miliarde de dolari în termeni ajustaţi la inflaţie, potrivit Bloomberg.
În acest moment, Gates se află pe locul al doilea în topul miliardarilor, cu 95 de miliarde de dolari, urmat de Warren Buffett pe poziţia a treia, cu o avere de 82,6 miliarde de dolari.
Cine sunt cei mai bogaţi din istoria lumii
Ce este Top 20 alcătuit de MSN? Este unul dintre numeroasele clasamente ale bogaţilor din toate timpurile, realizate incusiv de publicaţii prestigioase ca „Time“ şi „Forbes“. Ultimele două publicaţii l-au prezentat drept cel bogat om din istoria lumii pe regele Mansa Musa I din Mali, care a stăpânit între 1312 şi 1337 un imperiu întins peste teritoriul actualelor state Mali şi Ghana.
În „Time“ şi „Forbes“, averea sa nu este cuantificată, ci descrisă drept „incredibilă“. Printre altele, el deţinea jumătate din resursele de aur ale lumii de la acea vreme şi o armată de 200.000 de oameni.
În Top 20 MSN, averea lui Musa I este cuantificată la 430 miliarde de dolari, în termeni ajustaţi la inflaţie, şi el „cade“ pe locul 6.
Top 20 îl plasează pe primul loc pe Ginghis Han, legendarul cuceritor mongol. Ginghis Han apare şi în celelalte topuri, unde s-a considerat că are o „avere uriaşă, greu de estimat“, provenită în special din „posesiune de terenuri“. Corect, doar că aceste „terenuri“ au însumat, la apogeul Imperiului Mongol, peste 31 de milioane de kilometri pătraţi, majoritatea cuceriţi între 1206 şi 1227 (anul morţii lui Ginghis Han). E adevărat şi că valoarea lor este „greu de estimat“, dar se poate stabili măcar un ordin de mărime, aşa cum au făcut analiştii MSN, evaluând averea lui Ginghis Han la „câteva sute de trilioane“ de dolari.
Cuceritorul mongol e urmat de împăratul Shenzong (1067-1085), stăpân peste întreaga Chină în epoca „abundenţei primare“, în care acest imperiu furniza 30% din PIB-ul global. A dezvoltat colectarea taxelor, ceea ce i-a adus o avere estimată la 31 de trilioane de dolari.
Al treilea în Top 20 este împăratul Akbar I, care a stăpânit între 1556 – 1605 un imperiu aflat pe teritoriul Indiei de astăzi. Imperiul Mughal prosucea atunci 25% din PIB-ul global, ceea ce i-a adus împăratului aproape 22 de trilioane de dolari, în termeni ajustaţi la inflaţie.
Pe locul 4 apare Octavianus Augustus Cezar, primul împărat roman (27 î.Hr – 14 d.Hr), a cărui avere e estimată la 4,8 trilioane dolari, ca urmare a faptului că stăpânea Imperiul Roman, responsabil de 20% din PIB-ul global din acea vreme.
În plus, la un moment dat, în pozesia sa a intrat şi întregul Egipt. Un alt personaj legendar, legendarul Rege Solomon al Egiptului apare în poziţia a cincea, cu o avere estimată la 2,28 trilioane de dolari, în termeni ajustaţi la inflaţie. O sursă importantă a averii sale erau cele 25 de tone de aur pe care le-a primit în fiecare dintre cei 39 de ani de domnie (970 î.Hr. – 931 î.Hr.), la care se adăugau veniturile din taxe şi comerţ.
După topul „Time“ însă, care foloseşte acelaşi indicator al PIB-ului, Augustus Cezar şi Regele Solomon ar fi devansaţi de dictatorul sovietic Iosiv Visarionovici Stalin. Acesta avea sub controlul său total întreaga Uniune Sovietică, responsabilă, în anii ’50, de 9,6% din PIB-ul global, ceea ce i-ar fi adus o avere de 7,77 trilioane dolari.
Cu aceasta se încheie secţiunea „trilionarilor“ din Top şi urmează figuri din istoria modernă, cu averi mai uşor de estimat: magnaţii John D. Rockefeller (locul 7 – 380 miliarde de dolari) şi Andrew Carnegie (locul 8 – 349 miliarde de dolari). Apoi încă doi monarhi: Ţarul Nicoale al II-lea al Rusiei (locul 9 – 310 miliarde de dolari) şi Osman Ali Khan, ultimul stăpânitor al regatului Hyderabad, înainte de a fi înglobat în India (locul 10 – 238 miliarde de dolari).
În Top 20 mai apar Wilhelm Cuceritorul (locul 12 – 236 miliarde de dolari), dictatorul libian Muammar Gaddafi (locul 13 – 220 miliarde de dolari) şi marele industriaş Henry Ford (locul 15 – 207 miliarde de dolari).

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult