16th mai 2021
Home » Lansarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă

Lansarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă

de reporterpenet

Imagini pentru Agenția Europeana pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a fost lansată oficial joi, 6 octombrie, la mai puțin de un an de la data la care Comisia Europeană a propus înființarea ei. Noul organism european se bazează pe structurile deja existente ale Frontex. El va monitoriza îndeaproape frontierele externe ale UE și va colabora cu statele membre pentru punerea în aplicare a standardelor privind securitatea frontierelor și gestionarea fluxurilor de migranți.

Pentru Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos,„această zi reprezintă o piatră de hotar în istoria procesului de gestionare a frontierelor externe ale Europei. De acum încolo, frontiera externă a unui stat membru este frontiera externă a tuturor statelor membre – atât din punct de vedere juridic, cât și operațional. Am instituit un amplu sistem european de poliție de frontieră și gardă de coastă, principiile responsabilității partajate și solidarității între statele membre și Uniune au devenit o realitate. Acesta este cu certitudine răspunsul european de care avem nevoie în fața provocărilor secolului XXI – securitatea și migrația.”

Rolul și activitățile Agenției au fost extinse în mod semnificativ. Personalul permanent va fi de peste două ori mai numeros. Ea va putea să își achiziționeze propriile echipamente și să le desfășoare în cadrul unor operațiuni de frontieră. La dispoziția noului organism va fi pusă o rezervă de intervenție rapidă de cel puțin 1.500 de polițiști de frontieră și un parc de echipamente tehnice.

Context

Înființarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a fost anunțată de președintele Juncker, în discursul său privind Starea Uniunii, din 9 septembrie 2015. Demersul face parte din măsurile incluse în Agenda europeană privind migrația și are ca scop consolidarea și securizarea frontierelor externe ale UE.

La 15 decembrie 2015, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă privind înființarea unei Agenții Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Înființarea ei a fost aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE într-un timp record, de numai nouă luni.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult