29th noiembrie 2021
Home » Lipsă acută de personal calificat la Stațiunea Pomicolă din Voinești: „Avem nevoie de ingineri, cercetători”

Lipsă acută de personal calificat la Stațiunea Pomicolă din Voinești: „Avem nevoie de ingineri, cercetători”

de reporterpenet

Stațiunea Pomicolă de la Voinești, locul în care s-a născut celebrul soi „Frumosul de Voinești”, duce o lipsă acută de personal calificat. Stațiunea de cercetare are nevoie de ingineri horticoli pentru a face față lucrărilor specifice pentru crearea de noi sortimente de mere, dar și de sâmburoase (cireșe, caise, piersici etc.)

În acest moment, la Voinești mai lucrează doar 4 cercetători din 20 câți erau în urmă cu doi ani. Cei mai mulți s-au pensionat, dar au fost și plecări voluntare.

Stațiunea de cercetare pomicolă Voinești a fost infințată în 1950 și amplasată în centrul bazinului pomicol de pe Valea Dâmbovița, având ca obiectiv principal refacerea patrimonului pomicol și de a pune bazele dezvoltării pomiculturii în cadrul acestei zone.

„Ducem mare lipsă de personal și asta o simțim cu precădere în anii în care recolta este extrem de bună, așa cum se întâmplă și în acest an. Avem nevoie atât de ingineri, cercetători, cât și de personal necalificat”, spune Daniel Comănescu, directorul Stațiunii Voinești.

Activitatea stațiunii a fost structurată pe trei direcți prioritatre în ultimii ani, respectiv cercetare stintifică, producție poimicola și valorificarea cercetărilor proprii în sectorul pomicol.

Suprafața este mare, dar noi facem cercetare, nu producție. Avem 92 de hectare. Producție nu prea există, dar ce recoltăm de pe suprafețe normal că vindem, nu le aruncăm. Și o fermă la Bilcești în Argeș, care este în conservare. Noi estimăm că vom recolta cam 300-400 de tone.

În tot bazinul pomicol Voinești lipsesc depozitele cu atmosferă controlată care ar putea regla puțin prețul. „Oamenii sunt nevoiți acum să vândă la preț mic pentru că nu au unde să le țină. Dacă aveam niște depozite și le băgam acolo, alta era situația și puteam negocia prețul”, adaugă Daniel Comănescu.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult