20th ianuarie 2022
Home » Liviu Pop pregăteşte BAC-ul de iarnă. Urmează BAC-ul cu forţa?

Liviu Pop pregăteşte BAC-ul de iarnă. Urmează BAC-ul cu forţa?

de reporterpenet
Liviu Pop pregăteşte BAC-ul de iarnă. Urmează BAC-ul cu forţa?

Liviu Pop pregăteşte BAC-ul de iarnă. Urmează BAC-ul cu forţa?

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, vrea să le mai dea o şansă celor care nu iau examenul de Bacalaureat în primele două sesiuni – din vară şi din toamnă – şi să introducă o a treia sesiune în iarnă. Motivul invocat: creşterea ratei de promovare a examenului de maturitate.

„Organizarea celei de a III-a sesiuni de Bacalaureat are legătură cu faptul că un număr destul de mare de tineri absolvenţi de clasa a XII-a nu au reuşit pe parcursul anilor de studii să se pregătească suficient pentru a promova acest examen. În ultimii zece ani, aproape două milioane de români au terminat clasa a XII-a dar, dintre aceştia, aproape jumătate nu şi-au luat Bacalaureatul, mai precis 800 şi ceva de mii. Dintre aceştia, 700 de mii sunt din zona liceelor tehnologice.  Din punctul meu de vedere, cred că o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanţa de iarnă“, a spus Liviu Pop, potrivit Adevărul, opinând că legea permite organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat.

„Sper că este o glumă“

„Sper că este o glumă. Dacă ne dorim neapărat să le dăm aceste diplome copiilor care nu învaţă, nu este o problemă. În acest caz, putem să le dăm din prima sesiune numai adunări şi scăderi ca să treacă toţi. După aceea vor merge la facultăţi însă se prea poate să nu facă faţă cerinţelor din mediul universitar. Mai în glumă, mai în serios, înlocuirea sesiunii din toamnă cu una organizată în iarnă ar fi acceptabilă. Dar să introduci încă o sesiune, în niciun caz. Dacă vrem într-adevăr să îi ajutăm pe aceşti elevi, mai bine introducem Bacalaureatul diferenţiat pentru cei care termină liceele tehnologice, prin care să le oferim o diplomă pentru a putea presta o meserie. România trece printr-o criză acută de meseriaşi, şi, în general, de forţă de muncă calificată“, a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Iulian Cristache.

Introducerea unui Bacalaureat diferenţiat este soluţia preferată şi de Coaliţia pentru Educaţie pentru a oferi o şansă reală de integrare pe piaţa muncii tinerilor care nu sunt pregătiţi să meargă la facultate. „Autorităţile din România se fac că nu văd opţiunile din alte ţări: Bacalaureat diferenţiat, filieră profesională cu nivelurle 4, 5, 6 sau chiar un nivel mai înalt de calificare. Stăm în acelaşi model sovietic de 50 de ani şi fugim de dezvoltare obligând elevii să aibă prezenţă în licee în care pierd timpul, se plictisesc, în care sunt evaluaţi după conţinuturile memorate care nu au legătură cu viaţa lor de zi cu zi”, a explicat preşedintele coaliţiei, Daniela Vişoianu.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult