25th februarie 2021
Home » Mărțișoare confecționate de copii, în Biserica din Geangoești. Istoria obiectelor îndrăgite de femei

Mărțișoare confecționate de copii, în Biserica din Geangoești. Istoria obiectelor îndrăgite de femei

de reporterpenet

Tinerii din Protoieria Târgoviște Nord au muncit ore în șir la confecționarea de mărțișoare care vor fi oferite doamnelor și domnișoarelor din Geangoești.

Altelierul a avut loc în biserica, cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel” a Parohiei Geangoești, Protoieria Târgoviște Nord,.

Atelierul de confecționat mărțișoare a devenit deja o tradiție.

„Tinerii parohiei, sub îndrumarea Pr. Paroh Ovidiu Adrian Gîmbă, s-au întrecut în realizarea de mărțișoare, vertiabile simboluri ale primăverii, ce vor fi oferite doamnelor și domnișoarelor din parohie. La final, a avut loc o masă a bucuriei unde s-au pus la punct viitoarele proiecte ce vor fi abordate de Comitetul de tineri”, a precizat Arhiepiscopia Târgoviștei.

Istoria obiectelor îndrăgite de femei

Specialiştii etnografi spun că pe teritoriul României mărţiţoarele au fost purtate din timpuri imemoriale. Cu toate acestea, primele mărturii scrise privind confecţionarea mărţişoarelor la români apare la Iordache Golescu, în secolul al XIX-lea. De atunci, specialiştii au încercat să reconstituie istoria mărţişorului şi simbolistica iniţială a acestuia, astăzi uitată.

Laura Tocariu, şefa Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani, spune că mărţişoarele sunt întâlnite în zona de sud-est a Europei, atât la românii din Balcani, cât şi la popoare precum bulgarii,albanezii şi macedonenii. Tradiţia mărţişorului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde pe 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoarea romană coincide şi cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.

Specialistul etnograf Margareta Mihalache arată că mărţişorul are legătură cu un cult agrar, al Zeiţei Mamă. „Este întâlnit şi mărţişorul cu denumirea de «grâuşor» şi are legătură cu o zeitate agrară. De altfel, 9 martie în calendarul iulian este legat de începutul anului agrar. Vorbim despre un cult şi o legătură cu Zeiţa Mamă“, arată Margareta Mihalache. Cultul zeiţei mamă este atestat încă din perioada neolitică. Cu alte cuvinte, originea mărţişorului, arată specialiştii poate fi căutată până în neolitic, adică acum 6.000 de ani în urmă.

Mărţişoarele, simbolul primăverii. Din vremea dacilor

Cele mai multe legende arată cu certitudine prezenţa mărţişorului, mai ales a sforilor de mărţişor roşii şi albe, în cultura geto-dacică. Specialiştii spun că în această perioadă simbolul devine unul solar. Cea mai cunoscută poveste este cea a Babei Dochia, aşa cum a fost ea transmisă inclusiv de Dimitrie Cantemir în „Descriptio Moldaviae“. Etnograful Margareta Mihalache spune că cea mai cunoscută versiune are legătură inclusiv cu zeul dacic Zalmoxis. În cadrul aceste versiuni, Baba Dochia este o femeie care paşte oile la poalele Ceahlăului. Avea pe ea nouă cojoace şi a sfidat  luna martie, urcând totuşi la munte cu oile, deşi celelalte păstoriţe au avertizat-o că această lună este schimbătoare. Cu toate acestea, femeia urcă şi, drept răzbunare, este transformată de martie sau mai bine zis de zeul intemperiilor în stană de piatră.

„Ea cere îndurare zeului Zalmoxis să fie transformată într-o bătrână care paşte oile pe muntele Ceahlău. Cele 9-12 zile de la începutul lunii martie sunt zilele în care Baba Dochia urcă Ceahlăul“, precizează Margareta Mihalache.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult